Voor wie geen TV of internet heeft: in het gewraakte filmpje doet een hoogbejaarde vrouw haar beklag over het feit ze telkens nieuwe thuishulpen over de vloer krijgt, onderwijl haar kleren uittrekkend om te besluiten met de verzuchting dat ze zich ‘net zo goed voor heel Nederland kan uitkleden’.
Ook staatssecretaris Bussemaker was er als de kippen bij om het filmpje te verketteren. De SP verdraait de feiten, zo liet Bussemaker voor de NOS-camera’s weten, door de klacht van de bejaarde dame voor te stellen als rechtstreeks gevolg van marktwerking. Want volgens de staatssecretaris is er in de AWBZ helemaal geen marktwerking. Een semantisch slimmigheidje. Natuurlijk heeft Bussemaker gelijk als ze wil beweren dat problemen als unanimiteit en personeelsverloop het sterkst naar voren treden bij die vormen van thuiszorg die niet langer tot het domein van AWBZ, maar tot de Wmo behoren. Dat laat onverlet dat er in de AWBZ wel degelijk elementen van marktwerking zitten. Hoe moet je openbare aanbesteding, concurrentie op basis van prijs en kwaliteit en het schrappen van gegarandeerde productie anders noemen?
Toch moet het gezegd worden: de SP neemt op een punt nogal opzichtig een loopje met de waarheid. De betreffende bejaarde dame in
het spotje – overigens een actrice – blijkt nog prima in staat om zichzelf aan- of op zijn minst uit te kleden. Wat het SP-spotje en passant goed duidelijk maakt, is dat er in Nederland nog ten minste een taboe bestaat, namelijk dat op oud naakt. Misschien doen we er goed aan om hier zo snel mogelijk overheen te stappen. Als de onttakeling van de thuiszorg in het huidige tempo doorgaat, moet iedere burger straks in staat zijn om de billen van bejaarde familieleden te wassen. Hoeven ouderen ook niet meer te klagen dat er alleen maar wildvreemden over de vloer komen.
Bekijk het thuiszorgspotje >>
of geef uw mening hieronder.
Jeroen Boersma, redacteur GGZ.NL
Ook erg flauw om te zeggen dat de SP een loopje met de waarheid neemt omdat je dan op zijn minst insinueert dat je als columnist je schaart achter de kritiek die eerder is genoemd.
Freek Gillissen, Zorgcoordinator Alzheimercentrum VUMC
Ik denk dat wij pas aan de vooravond staan van de afbraak van de zorg. Alle mn ouderen die nu de zorg verlaten nemen een enorme hoeveelheid aan kennis en vaardigheden mee. Deze kapitaalvernietiging is nog niet ter sprake gebracht maar daar worden we vanzelf mee geconfonteerd. Verder werk ik voornamelijk met dementerenden en hun partners. Zij informeren mij over de inzet van de zorg thuis en in verpleeghuizen. Je zal maar 80 jaar zijn dement, alleenstaand en achterdochtig. Familie heeft in een maand tijd 32 verschillende personen geturfd die zorg aan hun moeder kwamen verlenen. Dan moet je niet verbaasd zijn dat de achterdocht behhorlijk toeneemt en dat demente steeds vaker bezwaar maakt tegen de zorg.