Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar blijft het Wmo-geld?

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Gemeenten houden 238 miljoen euro over op de uitvoering van de Wmo, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het is niet verwonderlijk dat bewindslieden in geldnood een begerige blik werpen op deze Wmo-taart. Ze moeten immers van minister Bos van Financiën een miljard euro bezuinigen op de AWBZ.
Waar blijft het Wmo-geld?

Voor de sociale reputatie van het kabinet is het niet goed als de eigen AWBZ-bijdragen al te veel omhoog gaan. Dus eigende het Rijk zich een stuk van de taart toe. Dertig miljoen vloeit terug in de staatskas, de rest mogen gemeenten zelf houden. Daarbij negeert het Rijk het voorzichtige advies van het SCP, namelijk dat het nog te vroeg is om de winst van gemeenten af te romen. Een weloverwogen besluit over de toereikendheid van het macrobudget voor de Wmo kan pas in het najaar worden genomen als het SCP met een definitief rapport komt. Maar daar kan Bos niet op wachten.

Geen bezuiniging

Er is nog iets vreemds aan de hand. Het advies van de zogeheten ‘onafhankelijke derde’, het SCP, zou bindend zijn, was de afspraak toen de Wmo nog in de steigers stond. VWS legt het ‘bindende’ advies nu al naast zich neer. In plaats van het definitieve advies af te wachten, boekt staatssecretaris Bussemaker met een eigen interpretatie van het voorlopige SCP-rapport alvast de winst in. En maar blijven volhouden dat de Wmo geen bezuinigingsoperatie is. Ook het budget voor 2009 is nu al naar beneden bijgesteld, terwijl de begrotingsbesprekingen gewoonlijk in het najaar plaatsvinden. Daarmee zet ze de Tweede Kamer buitenspel.

Oormerken

Als gemeenten de ruim 200 miljoen Wmo-winst zouden inzetten voor de Wmo, dan zou de arbeidsmarktproblematiek in de thuiszorg in één keer zijn opgelost. Maar dat gebeurt niet, omdat het geld dat gemeenten van het Rijk krijgen niet is geoormerkt. Het is aan individuele gemeenten om dat te bepalen. Bergen op Zoom houdt 1,8 miljoen euro over, maar hanteert zulke lage tarieven dat thuiszorgaanbieder Tante Louise de lonen van haar personeel wil verlagen. Lang niet alle gemeenten kunnen de beleidsvrijheid aan. Waarom herstelt Bussemaker niet deze weeffout in de Wmo? Oormerken dat Wmo-geld!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.