Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe senaat in voordeel Schippers

Mark van Dorresteijn
Heleen Dupuis en Tineke Slagter stappen uit de Eerste Kamer. Met het oog op het wetsvoorstel cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens, is dat mogelijk goed nieuws voor Schippers.
Mark van Dorresteijn
Foto: Reed

In totaal 35 senatoren verlaten de Eerste Kamer om plaats te maken voor een nieuwe lichting. Twee van de vertrekkende leden zijn Heleen Dupuis (VVD) en Tineke Slagter (SP). Zij zorgden er in 2011 mede voor dat het landelijke epd werd verworpen. Sindsdien staan ze bekend als zeer kritisch over de brede elektronische uitwisseling van gegevens. Als vervolg op het landelijke epd is het wetsvoorstel cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens ontstaan omdat de Eerste Kamer vindt dat er toch iets geregeld moet worden rond de uitwisseling van gegevens in de zorg. Denk aan normen en standaarden voor de dossiers en wie deze gegevens mag bekijken. Hoewel Dupuis en Slagter de grootste criticasters zijn, blijven ook de andere senatoren kritisch en daar hebben zij alle reden toe.

Gespecificeerde toestemming

Het meest betwiste onderdeel van het wetsvoorstel is de gespecificeerde toestemming. Hiermee kan de patiënt bepalen welke gegevens aan welke zorgverlener beschikbaar gesteld mogen worden. Een fysiotherapeut hoeft bijvoorbeeld niet te weten dat een patiënt een depressie heeft gehad. In theorie goed bedacht, maar in de praktijk onuitvoerbaar, roepen experts. Patiënten moeten namelijk een groot aantal specifieke toestemmingen geven. Datzelfde geldt voor zorgverleners. Zij moeten voor elke mogelijke situatie apart toestemming vragen. Verder moet de toestemmingsvraag bij raadpleging worden herhaald. VWS en veldpartijen overleggen momenteel wel over een praktische oplossing, maar deze is nog niet gevonden.

Even geduld nog

De kritische houding van de Eerste Kamer is terug te vinden in een lijst vragen van twaalf pagina’s over het wetsvoorstel. De vragen gaan over nut, noodzaak en uitvoerbaarheid van de wet. Het Senaat heeft minister Schippers gevraagd deze vragen voor 15 mei te beantwoorden zodat op 26 mei over het wetsvoorstel gestemd kon worden. Op die dag was de laatste vergadering van de ‘oude’ Eerste Kamer. Helaas is dat niet gelukt. In een zogeheten uitstelbrief schrijft Schippers dat het vanwege de vakantie en afstemming met derden niet is gelukt de vragen tijdig te beantwoorden. Ik geloof daar weinig van. Het lijkt erop dat Schippers bewust heeft gewacht met de beantwoording. De nieuwe senatoren hebben immers minder dossierkennis en zijn minder bevooroordeeld. Daarmee stijgen de kansen dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Zomerstop

De nieuwe Eerste Kamer wordt op dinsdag 9 juni geïnstalleerd. Na de introductie komt de nieuwe Kamer voor het zomerreces nog drie keer bijeen. In deze korte periode zullen zij vermoedelijk geen besluit nemen over dit wetsvoorstel. De ‘gewonnen’ tussentijd kan Schippers prima gebruiken, bijvoorbeeld om de gespecificeerde toestemming simpelweg goed te regelen.

1 REACTIE

  1. het zou goed zijn als mini-ster Schippers eerst de uitvoering goed regelt, voordat ze de door de Tweede Kamer aangenomen voorstellen aan de Eerste Kamer voorlegt. zodat ze op inhoud instemming van de Eerste Kamer krijgt en niet afhankelijk is van afspraken in fractiekamertjes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.