Breda 1 September 2020
Zojuist kreeg ik op mijn digitale horloge de melding dat ik om 10.45 definitief verwacht word in het Amphia Medical Center op de afdeling Orthopedie. Het fijne is dat ik de afgelopen weken al uitvoerig ingelicht ben over de ingreep waar ik zo lang op heb moeten wachten. Dat wachten lag niet aan het ziekenhuis. De vertraging lag met name aan de complicatie met een aantal andere ziektes waarmee ik kamp. Amphia heeft mij hierin prima begeleid door mij een aantal weken te voorzien van een set sensoren die op de huid geplakt mijn bloedsuiker, bloeddruk en hartslag registreerden. Dat verschafte in combinatie met de resultaten van een dagelijkse ademanalyse, die ik zelf kon uitvoeren, de behandelend specialist precies de nodige informatie om de medicatie voorafgaand aan de ingreep perfect in te regelen. Al deze gegevens werden namelijk automatisch opgenomen in mijn eigen epd. Toen er groen licht gegeven werd kon ik de ingreep zelf inplannen. Die is vandaag.
Huisartsportaal
Mijn dossier met al mijn medische gegevens kan ik ook zelf inzien via de Amphia site. Dat geeft mij de geruststelling dat alles goed geregistreerd is. Ook omdat mijn huisarts deze gegevens heeft bekeken via zijn eigen huisartsportaal. Hij vertelde mij ook dat mijn dossier compleet was gemaakt met eerdere onderzoeken uit andere ziekenhuizen. Al deze informatie is, omdat ik daar toestemming voor heb gegeven, automatisch toegevoegd. Ik heb ervoor gekozen alle meldingen te ontvangen op mijn digitale horloge. Dat is mijn universele communicatiemiddel geworden omdat de ouderwetse Ipads in het dagelijks verkeer toch wat zwaar werden. Thuis gebruik ik hem nog wel veel. De nieuwste digitale brillen of lenzen met geprojecteerde informatie die de jeugd nu heeft gaan mij (nog) te ver.
Gelukkig gaf de Amphia-melding ook aan, dat er lichte vertraging was op mijn route naar het ziekenhuis. Ook hoe ik bij de voor mij gereserveerde parkeerplek kom, is aangegeven op mijn digitale horloge. Er staat een begeleider met rolstoel voor mij klaar omdat ik slecht ter been ben. In Amphia hebben ze ict-systemen die mijn zorgbehoefte koppelen aan spullen die ik nodig heb. Het is fijn om hartelijk te worden verwelkomd en je eigen naam te horen. Deze gastvrijheid is een van de redenen om voor Amphia te kiezen. In die keuze heeft alle op mij toegesneden informatie op de website van het ziekenhuis ook zeker meegeholpen, evenals de hoge tevredenheidsscores voor verpleging en medisch specialisten. De eenpersoonskamer die ik toegewezen heb gekregen is prachtig. Fijn ook dat mijn dochter hier kan blijven slapen en eten. Het scheelt een hoop zorgen dat ik dat al bij mijn reservering heb kunnen aangeven. Ook erg fijn dat ik nu al kan doorgeven wat ik, maar ook mijn dochter, wil eten. Dat wij daar iets extra’s voor moeten betalen is geen enkel probleem. Ook bijzonder aardig dat kleine gerechten in de geurdichte keukenruimte kunnen worden bereid of opgewarmd. Dat is nog eens wat anders dan het eten dat ik in voorgaande jaren kreeg. Grappig dat het systeem aangeeft dat er geen pindakaas wordt geleverd. Die was weliswaar voor mijn dochter maar ik ben er zelf zwaar allergisch voor. De voedselselectie stond die keuze niet toe omdat deze allergie in mijn dossier is vastgelegd.
Medische hulpmiddelen
Het valt mij op dat er geen grote televisieschermen meer in de kamer staan. Bij de opname vroegen ze of ik zelf een Ipad mee zou nemen of er een wilde reserveren van Amphia. Met de Amphia Zorg App kan ik zelf bepalen waar ik naar wil kijken of surfen. De flexibele houder aan het bed geeft mij de mogelijkheid om het beeld altijd in een comfortabele houding te zien. Zo kan ik ook contact houden met mijn man en kinderen. De arts die mij ontvangt laat ook zien dat de Amphia Arts App hem alle noodzakelijke klinische informatie toont. Het is voor mij een hele geruststelling om te zien dat alle medicatie en medische hulpmiddelen met een soort barcodescanner goed geregistreerd worden. Ik las in de informatie dat er automatisch infuuspompen worden gereserveerd en uitgeleverd als een infuus wordt besteld. De tijd dat men op jacht moest naar een medische hulpmiddel ligt al lang achter ons. Registratie van uitlevering en de uitlevering zelf gaan nu volautomatisch waardoor kwaliteit en veiligheid voor mij optimaal zijn geborgd. Dat laatste weet ik van mijn zoon. Hij heeft tijdens een van de periodieke rondleidingen die Amphia verzorgt, opgepikt dat bij terugkomst van een hulpmiddel meteen noodzakelijk onderhoud wordt verricht en eventuele storingen worden verholpen.
2 september
Van de operatie weet ik niet veel meer. Mijn dochter vertelt dat ik de vorige avond nog eens ben onderzocht en dat ik ’s ochtends op tijd ben opgehaald voor de OK. Strakke planning hier hoor, maar dat schijnt te moeten om de OK’s en apparaten optimaal te benutten. Ik herinner mij het voorlichtingsfilmpje van een soortgelijke operatie waarbij het mij opviel dat alles volgens een strak protocol verloopt en dat regelmatig overleg plaatsvindt over de voortgang van de operatie. In het filmpje zag je ook dat alle toeters en bellen in de OK doorlopend informatie over de patiënt doorgeven aan zijn epd en dat bij afwijkingen meteen een alarm afgaat. Gelukkig heb ik daar tijdens mijn operatie niets van meegekregen.
3 september
Ik mag weer naar huis. Er zijn verschillende specialisten bij mij geweest waardoor ik een beetje de draad dreigde kwijt te raken. Gelukkig heeft Amphia speciale verpleegkundigen toegewezen om alles goed met mij door te nemen. Zij is ook mijn contactpersoon mocht ik thuis nog vragen hebben. De app met instructies die de fysiotherapeut voor mij heeft geïnstalleerd is verrassend goed. Niet alleen geeft die app voorbeelden van oefeningen maar ik kan ook via de camera met hem in contact treden zodat hij kan zien of ik het thuis wel goed doe. Wat een verademing dat ik voor controles niet zoals vroeger naar het ziekenhuis toe hoef. Men heeft mij prima geïnstrueerd hoe de video-poli werkt en hoe ik mijn operatiewond via de camera op mijn horloge kan laten beoordelen. Stiekem vindt ik het echter ook wel fijn dat men mij nog een week in de gaten houdt via de al eerder beschreven sensoren die vitale lichaamsfuncties bijhouden. De man van de buurvrouw van de slager had het nooit overleefd als de systemen in Amphia geen alarm hadden geslagen toen zijn bloeddruk plotseling wegviel.
Bij mijn ontslag ligt alle medicatie voor de komende twee dagen al klaar. Ook heeft de stadsapotheek bericht gekregen over mijn huidige medicatie en de duur van een aantal kuren. Deze worden thuis afgeleverd op een tijd die ikzelf weer kan aangeven. Fijn om te horen. En het is vooral geweldig dat ik alles zelf nog goed kan nagaan in mijn eigen digitale dossier.
4 september
Ik ben nog een keer terug geweest op de poli. Ik was een beetje ongerust en wilde toch de dokter spreken. Ook nu kon ik digitaal een afspraak maken en alvast alle vragen en onduidelijkheden aangeven. Dat vond ik wel fijn want in het ziekenhuis weet ik het vaak niet meer. Overigens geweldig die nieuwe poli’s. Het lijken wel huiskamers. Van die wachtgangen en kale ruimtes van vroeger kreeg ik de kriebels. En dat apparaatje dat zacht begint te brommen als je aan de beurt bent is ook erg fijn.
5 september
Ik kijk terug op een (naar omstandigheden) plezierig verblijf in Amphia. Wat mij opviel was de rust. Dat was vroeger toch wel anders. Ik denk dat dit ook komt doordat iedereen tegenwoordig een eigen computertje heeft waar de medewerkers alles op terug kunnen zien of nazoeken.
Een dankbare patiënt
Aan de lezers:
Amphia gaat de komende jaren een nieuw ziekenhuis bouwen. Ik heb geprobeerd te beschrijven hoe het traject van een patiënt in een willekeurig toekomstig ziekenhuis zou kunnen verlopen, zonder hierin de pretentie of ambitie te hebben volledig te zijn. Het is een van de verhalen die te vertellen zijn of een van de dromen die we voor ogen hebben. Het fictieve verhaal geeft richting aan de wijze waarop de zorg rond de patiënt – en met de patiënt – vorm gegeven kan worden. Ik daag u uit om uw droom van een modern zorgtraject met ons te delen. Daar komen ongetwijfeld de mooiste ideeën uit voort.
Inderdaad een aannemelijke en heldere beschrijving van een ervaring in een willekeurig toekomstig ziekenhuis.
Waarschijnlijk zou U op de dag zelf nog een bericht ontvangen ter herinnering aan het feit dat U nuchter moet zijn. De ervaring uit het verleden leert dat hiermee onnodige annulering van operaties wordt voorkomen.
Verder kunnen we concluderen dat als we alle huidige en bestaande initiatieven in de Nederlandse ziekenhuizen bij elkaar konden vegen we al een heel eind op weg zouden zijn naar deze totale ervaring.
Wellicht een idee om naast het delen van dromen ook de bewezen initiatieven te blijven delen.
Ger Thijssen
Manager Zorgsector
CM
Mooie beschrijving. Toch heb ik enkele vragen:
– hoe wordt de familie betrokken? Kunnen zij ook toegang krijgen tot de app?
– Kan familie ook vragen stellen?
– hoe worden taken na opname verdeeld onder de informele en formele zorg? Kan informle zorg in een vroeg stadium die zorg al inplannen in hun eigen leven?
Benieuwd naar reacties
Greet kamminga
senior adviseur CMO Flevoland