Machtsmisbruik komt in de gehandicaptenzorgsector vaker voor dan wordt erkend. Dat zegt klinisch psychologe en orthopedagoge Aafke Scharloo. Scharloo wordt ingehuurd door zorginstellingen om te bemiddelen bij gevallen van mishandeling.
Gevallen van mishandeling in de gehandicaptenzorg
Machtsmisbruik komt ook voor bij bepaalde mentoren zoals [naam verwijderd door redactie].
De man ontvangt zijn inkomen via de zorginstellingen en is dan ook niet in staat zijn om objectief zijn functie uit te voeren.
Het gebeurt dan ook dat als hij is aangesteld in de ouderenzorg, hij totaal voorbij gaat aan het welbevinden van zijn clienten. De enige wijze waarop deze man denkt te kunnen werken is door het instellen van vrijheidsbeperkende maatregelen waar ouderen de dupe van zijn. De wet mentorschap geeft hem deze ruimte en rechters hebben geen tijd of gebrek aan wil, om deze man te stoppen. Het is dan ook een schande hoe hij zijn functie uit oefent i.s.m. zorginstellingen. Lastige kinderen van clienten worden monddood gemaakt of dat wordt in ieder geval geprobeerd en ouderen wordt verboden om naar buiten te gaan. Pure machtsmisbruik. Foto’s van kinderen verdwijnen uit kamers van ouderen, sloten worden veranderd zonder de sleutel te geven aan ouderen. Hier zijn bewijzen van. Helaas.
ja,dit gebeurt zeker in de gehandicaptenzorg,maar ook in de verpleeghuiszorg en de psychiatrie door “zorgverleners”overal waar kwetsbare mensen en macht in het geding zijn…en het mag wel eens gezegd worden,dat ervaak machtsmisbruikculturen ontstaan in instellingen,als daar niet genoeg controle op is..
Zorgvisie dankt mevrouw Scharloo voor haar aanscherpingen op mijn artikel. De aanscherpingen zijn meegenomen in het artikel.
Jammer genoeg ben ik vandaag door de telefoon blijkbaar onduidelijk geweest in mijn gesprek met Wouter van den Elsden. IK heb nooit gezegd dat er in instellingen een structurele cultuur van machtsmisbruik heerst.Dat is zeker niet het geval.Wel heb ik aangegeven dat het thema “macht”in instellingen taboe is terwijl het wel essentieel is daarnaar te kijken als je met deze doelgroep en dit thema te maken hebt. mensen met een verstandelijke beperking behoren tot de machtelozen in onze samenleving en daarmee ook in de instellingen. En daar moet heel zorgvuldig mee omgegaan worden om te voorkomen dat deze macht tot misbruik leidt. Verder hecht ik eraan te stellen dat de door mij genoemde cijfers niet alleen over misbruik in de instellingen gaan maar over misbruik van deze mensen overal in hun leven. Het is teleurstellend om te zien dat dit keer op keer uit zijn verband getrokken wordt! Graag ben ik bereid nogmaals uit te leggen wat mijn standpunten zijn.