Onnodige zorg is een hardnekkig probleem. Uit onderzoek in zeven ziekenhuizen blijkt dat 22 procent van de infusen en 32 procent van de urinekatheters niet (meer) nodig is. De aanpak ervan is complex maar wel degelijk mogelijk, zegt arts-onderzoeker Bart Laan (Amsterdam UMC), die woensdag op het onderwerp promoveert.
‘Onnodige zorg is een relatief nieuw
Destijds deed ik in Erasmus MC bij Heelkunde een project waarbij de afdeling toezegde extra te letten op onnodige zorg en met name op onnodige diagnostische aanvragen door a(n)ios. Het bespaarde bedrag mocht voor de helft worden besteed door de afdeling zelf. Dat leverde in een jaar heel veel geld op.
Later heb ik dit project herhaald in een algemeen ziekenhuis met de focus op beeldvormende technieken en medicatie. Het bespaarde bedrag (tov een jaar eerder) werd verdeeld over de aanvragende en ondersteunende afdeling. Door samen na te gaan wat onnodig was bespaarden kindergeneeeskunde en apotheek veel geld. Idem Heelkunde en Radiologie, Interne en diverse labs. Van het bespaarde geld kochten afdelingen bv nieuwe apparatuur. Iedereen blij en belangrijkste: beter voor de patient!
Lodewijk Schmit Jongbloed, arts (niet praktiserend), MBA
Informatie: 06 54220710
Dit zijn argumenten om twee aspecten te benadrukken: meer verantwoordelijkheid bij verpleegkundigen, en ‘Lean’ denken: elke ‘oef-ervaring’ van iemand (hier de verpleegkundige) is een aanleiding je proces te verbeteren. Hier de constatering van ‘verspilling’. Op weg naar continu verbeteren door iedereen elke dag en niet via een aantal hiërarchische trappen omdat een protocol heilig is. Dat protocol moet je dus direct kunnen aanpassen….