De verblijfsduur van cliënten in verpleeghuizen is de afgelopen drie jaar niet afgenomen. Ook zijn de zorgzwaartepakketten 7, 8 en 10 minder vaak afgegeven. Dit concludeert het Zorginstituut op basis van declaratiegegevens van de AWBZ en de Wet langdurige zorg.
Het Zorginstituut heeft de declaratiegegevens binnen
1 februari 2018
Gemiddelde verblijfsduur verpleeghuiscliënten bij Viattence daalt met 15%
Actuele cijfers van Viattence geven ander beeld dan die van Zorginstituut Nederland
Volgens Zorginstituut Nederland heeft de invoering van de Wet langdurige zorg niet geleid tot een aanmerkelijk kortere verblijfsduur in verpleeghuizen. Zorginstituut Nederland stelt dit vast op basis van de AWBZ en Wlz vanaf 2013 tot en met 2016. Volgens Zorginstituut Nederland heeft meer dan de helft een verblijfsduur van 18 maanden of langer.
Bestuurder Laurent de Vries van ouderenzorgorganisatie Viattence met 8 verpleeghuislocaties op de Veluwe constateert echter dat de cijfers van Viattence juist wel een daling van de verblijfsduur weergeven. Hieronder de cijfers van Viattence:
Gemiddelde verblijfsduur daalt : met 15% in de periode van 2015 tot en met 2017.
Aantal overleden bewoners per jaar stijgt: met 27%, 2017 vergeleken met 2015.
De cijfers van Viattence geven aan dat de gemiddelde verblijfsduur van bewoners die nu naar het verpleeghuis verhuizen, 15% gedaald is ten opzichte van 2015.Terwijl Zorginstituut Nederland op basis van hun cijfers aangeeft dat het aantal ligdagen in het verpleeghuis niet is afgenomen.
Bestuurder Laurent de Vries roept het Zorginstituut en de sector op om elkaar inzicht en helderheid te verschaffen in het verhaal achter de cijfers.