Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ab Klink: ‘Rivaliteit is nodig voor samenwerking’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De kracht en dynamiek van het zorgstelsel zit in de inkooprol van zorgverzekeraars, vindt VGZ-topman Ab Klink. Door gezonde rivaliteit tussen zorgaanbieders kunnen zorgverzekeraars in meerjarencontracten zorgaanbieders stimuleren tot samenwerking en innovatie. ‘De Zorgverzekeringswet werkt goed. Waarom zou je in de Zvw een zorgkantorenmodel invoeren?’
Ab Klink
Ab Klink: 'Ik zou me wel tachtig keer bedenken voordat ik een stelselwijziging zou doen.' Foto Babet Hogervorst

In de coronacrisis is de marktwerking

Registreren

3 REACTIES

  1. Waarom wordt eigenlijk, na 14 jaar van dit huidige zorgstelsel, aan iemand een podium gegeven door Zorgvisie om dit stelsel nog eens aan te bevelen?
    Een goed product verkoopt zichzelf immers , en heeft dus uiteraard niet Kiers en Klink nodig.
    Trek vooral uw eigen conclusies.

  2. Lees alle reacties
  3. De redenering van Klink dat ons stelsel internationaal goed – en steeds beter – presteert klopt. Een nieuwe bestuurslaag a la zorgkantoren gaat ons niet helpen. Maar er is op onderdelen van ons stelsel ook sprake van marktfalen. Met name waar het gaat om de organisatie van systeem-vitale functies zoals acute zorg, nachtzorg, coordinatie in de wijk, secunadaire preventie bij chronisch zieken, etc. Zorg die steeds belangrijker wordt waar capaciteit gaat knellen. En knellen gaat het steeds meer de komende jaren, met toenemende vergrijzing en een slinkend arbeidspotentieel. Die systeemfuncties komen niet tot stand met marktwerking maar met samenwerking op regionaal niveau. Zorgverzekeraars, ook VGZ, moeten meewerken aan initiatieven in de regio om deze vitale functies “hors competition” zeker te stellen. Dat kan binnen het stelsel, dat is waar, maar het vraagt wel een actieve houding van alle partijen. Marktwerking, samenwerking, ons zorgstelsel wordt steeds meer hybride.

  4. De samenwerking in de covidcrisisperiode maart-juni was helemaal niet zo goed. De Brabantse ziekenhuizen hadden de grootste moeite om patiënten elders opgenomen te krijgen. Daar was de oprichting van een Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), onder auspiciën van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voor nodig. En daarna lagen de zuidelijke IC’s nog steeds vol terwijl er in de noordelijke nauwelijks sprake was van crisis.

    Desalniettemin vind ik de stelling “Door gezonde rivaliteit tussen zorgaanbieders kunnen zorgverzekeraars (…) zorgaanbieders stimuleren tot samenwerking” een ernstig onhoudbare. Tot innovatie, ja, maar tot samenwerking natuurlijk niet. Evenwel is de vraag of samenwerking van gelijksoortige zorgaanbieders wel zo belangrijk is. Ten aanzien van minder voorkomende aandoeningen is specialisatie van ziekenhuizen veel belangrijker.

    Verder blijven er legio redenen bestaan om de huidige zorgverzekeraars (weer) te laten opgaan in een single, publieke zorgverzekeraar. Zie voor die redenen https://gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

    Het artikel beschrijft nog veel meer onderwerpen, maar ik kan er vanwege ruimtegebrek maar op één reageren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.