Accountants zijn verontwaardigd over de manier waarop de Wet normering topinkomens (WNT) is ingevoerd. De wet is in hun ogen te snel en ondoordacht ingevoerd. Dat stellen negen vertegenwoordigers van acht accountantskantoren in het evaluatieonderzoek ‘Communicatie over de Wet Normering Topinkomens’.
Het onderzoek is opgezet om te
Elke wet is lastig. Des te meer regels des te meer complexiteit. Vervelend is bij de WNT dat de controletolerantie nagenoeg nihil is. Dat veroorzaakt het probleem voor de accountant die dus over elke euro een oordeel moet geven. Dat zijn accountants niet gewend omdat er op alle andere posten van de jaarrekening altijd een behoorlijke materialiteitsgrens/controletolerantie kan worden gehanteerd.
Helaas is die controletolerantie voor de WNT rapportage inzake topfunctionarissen op nihil gesteld.
Omdat de accountants meer controlewerkzaamheden moeten verrichten zou je dan ook verwachten dat het budget voor de accountants hoger moet zijn, met als gevolg weer hogere kosten voor de accountantscontrole.
Deze wetgeving is ingevoerd omdat een beperkt aantal individuen de weelde van makkelijk te verkrijgen overheidsgeld niet kunnen verdragen. Als de diverse sectoren dan niet zelf met een goed werkende regeling / beloningscode komen , dan wel met een code komen die niet kan worden afgedwongen, dan krijg je dwingend opgelegde regels van de overheid en dus ‘hel en verdoemenis wetgeving’ met alle gevolgen van dien. Wie de schoen past trekke hem aan…………………………….
Voor de zorg….
zorgverzekeraars vallen daar dan ook onder… toch?
@LarsieL: Heb je de WNT al eens doorgenomen? Dan wordt het je misschien wat duidelijker.
Ministersalaris is een volstrekt willekeurige grens,niet onderbouwd en zonder de emolumenten van een ministersalaris en denk ook aan de lange wachtgeldregeling van ministers.
de norm is een uitholling van de bestuurlijke kwaliteit op langere termijn.
jan van walsem
Is de WNT onduidelijk voor de accountants? Collega-accountants weten kennelijk wel raad met die lastige uitvoering.
Ik lees in het jaarverslag van een dochteronderneming van een commerciele zorgaanbieder:
‘Zowel de leden van de raad van toezicht als de bestuurders ontvangen geen bezoldiging. In het kader van de WNT is er geen toelichting verplicht.’
‘De leden van het Bestuur zijn werknemer van <>. Zij ontvangen voor hun bestuurswerkzaamheden van <de dochter> geen beloning/bezoldiging. Aangezien <> geen personeel in dienst heeft, zijn er binnen haar organisatie geen (zogeheten) WNT-functionarissen actief.’
En ik lees in het jaarverslag van de moeder:
‘Bij de vennootschap zijn geen commissarissen aangesteld. Op grond van de vrijstelling van artikel 383 lid 1, Titel 9 Boek 2 BW is een opgave van de bezoldiging van de bestuurder achterwege gebleven.’