Achmea gaat zich veel meer richten op de patiënt bij het inkopen van zorg. ‘We toetsen bij alles wat we doen of het in het belang is van de patiënt’, vertelt Olivier Gerrits, directeur zorginkoop Achmea tijdens het Zorgvisie-congres Dag van de Zorginkoop.
Gerrits ziet dat de kritiek op
Olivier Gerrits vertelt niet helemaal de waarheid.
Zorgverzekeraars mogen nu nog geen winst uitkeren. Nog 1 jaar te gaan en dan is er geen weg terug meer; dan vervalt het EU criterium van Staatssteun mbt ziekenfondspremies die de private verzekeraars in 2006 van de Overheid cadeau hebben gekregen. En dan is de beer los; verzekeraars mogen dan winst uitkeren.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/cda-zorgverzekeraars-moeten-afblijven-van-reserves
Het potje is gegroeid tot 10 miljard euro. Na 2016 is dat premie geld allemaal van de verzekeraars. Om dan terug te gaan naar de terugval optie van Hans Hoogervorst is dan niet meer mogelijk; dat gaat dan miljarden kosten aan afkoopsommen voor de verzekeraars.
Na 2016 zitten we echt opgescheept met het USA model, op zijn Nederlands. De budgettering door de Overheid blijft immers, zo ook het MBI. Maar pro forma blijven de verzekeraars privaat en opererend voor eigen rekening en risico. Voor de ene boekhouding zijn het private uitgaven en volgens de andere collectief. Zo blijft het huishoudboekje van de NL Overheid op orde. Creatief boekhouden heeft een bron.
Ongelovelijk…..
We gaan de patient vooropstellen. Hoe durf je.
Laten we dat als zorgverlener ook eens zeggen en kijken wat dan de reactie is. Arrogantie van de bovenste plank. Wat hebben ze dan in de jaren daarvoor vooropgesteld?
Alsof de zorgverzekeraar weet wat in het belang van de patient is???
Heb nog nooit een zorgbehoeftige horen aangeven dat de zorgverzekeraar daar in geïnteresseerd is….
Gaat Achmea nu ook bij de inkoop van de ouderenzorg het belang van de cliënt voorop stellen? Dat zou mooi zijn.
Interessant, Achmea gaat in het belang van de patiënt denken. Dat bewijst dus dat ze dat voorheen niet deden. Het wantrouwen is dus terecht.
De winst uit de zorgverzekeringsactiviteiten van Achmea blijft binnen de desbetreffende juridische entiteit.
Het is alleen te gebruiken ter dekking van de kosten van zorg van onze klanten, als reserve voor onverwachte zorguitgaven en voor de uitvoering van onze zorgverzekeringsactiviteiten.
De zorgverzekeringsactiviteiten van Achmea kennen een eigen financiële verantwoording met een eigen solvabiliteitspercentage waarop onder meer wordt toegezien door De Nederlandsche Bank.
Het uitkeren van winst (als dividend of anderszins) vindt dus niet plaats. Ook wettelijk is dat geregeld. Olivier Gerrits
Gerrits zit in een lastige situatie. Burgers wantrouwen zorgverzekeraars omdat ze op winst uit zouden zijn. Achmea heeft over 2014 een structureel resultaat van 207 miljoen op zorg behaald en vervolgens 200 miljoen dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. Dat is een mooi resultaat in een jaar waarin een zeer kostbare reorganisatie werd doorgevoerd. Het roept ook vraagtekens op. Wordt de winst die op zorg wordt behaald uitgekeerd aan de aandeelhouders? Het jaarverslag lijkt dat onbedoeld wel te suggereren. Het vertrouwen terugwinnen begint met het uitdragen van principes en een jaarverslag dat een helder beeld geeft van de besteding van de basispakketgelden.