Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Achmea zet mes op keel curatieve ggz

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar Achmea dwingt curatieve ggz-instellingen om akkoord te gaan met lagere tarieven. Accepteren zij de tarieven niet, dan krijgen ze geen contract met Achmea, stelt de zorgverzekeraar in een brief.
Achmea zet mes op keel curatieve ggz

Achmea stelt in de brief dat

Registreren

15 REACTIES

  1. Zou zo een onderzoek niet een bij verzekeraars gedaan moeten worden.wat betaald een patient of client aan kosten als hij het zelf zou betalen en wat betaald de verzekering.hoe groot is hun buffer .waar blijft ons geld.geef eens openheid.verzekeraar

  2. Lees alle reacties
  3. Waar komt plotseling die verontwaardiging vandaan?
    Dit is ‘de marktwerking in de Zorg’ die Hoogervorst op het oog had, dit is de methode om de Zorg goedkoper te maken.
    Waar was de GGZ al die jaren?
    Waarom hebben ze zonder probleem een korting van 5% geaccepteerd?
    Waarom traden ze niet op toen de zorgverzekeraars zich met de voorgeschreven medicatie gingen bemoeien.
    Hoe is het mogelijk dat de zorgverzekeraars zich met inhoudelijke zaken bemoeien, zoals o.a. het behandelplan.
    Het plan van Hoogervorst gaat uit van marktwerking, het is dus zaak dat mensen zich niet meer bij ACHMEA verzekeren. Bijvoorbeeld omdat de verzekerde geen toegang heeft tot goede GGZ, maar het met Kiloknallers moet doen. Dus onderhandelen, rug recht houden en niet buigen.
    Een betere oplossing is natuurlijk inzien dat Marktwerking niet past binnen de gezondheidszorg en processen op gang brengt die tot een kostenexplosie leiden en verslechtering van de zorg.
    Er zijn zoveel landen binnen de EU met een goede gezondheidszorg die uit de algemene middelen betaald wordt en minder geld nodig heeft om haar werk te doen.
    Wordt het niet tijd voor een Parlementair Onderzoek naar de verloedering van de GGZ?

  4. Achmea zoekt de randen op van de staat Nederland tav het zorgbestel onderdeel tarieven. In feite zegt deze verzekeraar het NZA is geen snip waard! Wij weten het beter! Wij bepalen wat er wordt betaald. Wij bepalen hoe, wat en waarom en ook wie meedoet! Het NZA is failliet doordat al jaren door de politiek de marktwerking wordt omarmd. De burger heeft het zien aankomen. De nieuwe uitdaging wordt Achmea terug in het hok! wie zet de eerste stap!

  5. was het de partijen van het bestuurlijk akkoord niet duidelijk dat DBC onderhoud dit jaar een kostenprijsonderzoek zou doen en dat vooraf iedereen wist dat de tarieven bijgesteld moesten worden? Als wij als aanbieders voor de huidige tarieven moeten werken gaan we failliet. Laat NZA en GGZNederland duidelijk maken aan Achmea.

  6. DBC en is een pervers systeem al vanaf het begin dus de fundamenten zijn al rot wat verwacht je dan van de rest?
    Woorden als kwaliteitseisen en transparantie hebben nu definitief een andere betekenis: ze zijn uitgehold tot: verkooptrucs door voor en door zorgverzekeraars. Wat een puinhoop laten wij achter voor onze jongeren: een ver lege pensioenkast+ nu ook nog als dit zo doorgaat over 10 alleen nog maar zorgverzekeraars artsen.

  7. Ik hoor iedereen nu over de cure. Over de korting van 7% door Achmea in de care op alle GGZ tarieven heb ik niemand gehoord.
    Ook een budgetplafond 2013 voor 2014 waardoor in de care geen groei meer mogelijk is hoor of zie ik nergens.
    Mij wordt duidelijk dat we geen geld meer overhebben voor de GGZ

  8. @G123. De verzekeringsmaatschappijen hebben het hier veel meer voor het zeggen dan in de VS. De oncontroleerbare explosie van de kosten in de VS van het verleden zou anders niet zijn gebeurd.
    Zorgaanbieders kunnen niet anders dan aan de wensen van Achmea voldoen. Tegelijkertijd kunnen zij met andere zorgverzekeraars andere contracten afsluiten. Die contracten maken het waarschijnlijk mogelijk om een hogere kwaliteit zorg te leveren. Dat zouden de zorgaanbieders vervolgens duidelijk moeten maken aan de verzekerden zodat die bewust kunnen kiezen. En als de verzekerden in hun volle bewustzijn kiezen voor Achmea, dan is dat de nieuwe realiteit van elke zorgaanbieder.

  9. Als ik de berichtgeving goed begrijp worden de tarieven van 2013 naar 2014 na een kostenonderzoek door de NZA verhoogd met 6.37%, en met 4% inflatiecorrectie, samen ongeveer 10.37% dus. Achmea verhoogt slechts met een niet onderbouwde 1.21% en dat scheelt een dikke 9%. Ik neem aan dat ze verder net als vorig jaar nooit 100% NZA tarief contracteren, voor 2013 was dat 95%. Achmea gaat dus uiteindelijk meer dan 10% onder de NZA tarieven betalen. Waarom hebben we die tarieven dan nog?
    Hetzelfde geldt overigens voor Menzis (90% NZA), CZ (93% NZA) enzovoort. Enkel bij VGZ is het mogelijk om aan 100% NZA tarief te komen middels voorwaarden die in ieder geval een duidelijke link met kwaliteit van werken hebben, zoals ROM en CQI.
    Hopelijk leidt deze actie van Achmea tot het broodnodige debat over dit onderwerp.

  10. Het is feitelijk nog erger! De door de NZA verhoogde tarieven worden niet overgenomen. Maar de NZA heeft ook enkele tarieven verlaagd. Met name van enkele dure DBC-productgroepen en enkele bedtarieven. En daar neemt Achmea wel de lagere tarieven over.
    Zo word je als instelling dus aan twee kanten gepakt.

  11. Zo dat is wel powerplay van Achmea.
    Menzis doet feitelijk hetzelfde met de vrijgevestigden, want ongeacht de DBC systematiek hebben zij in hun contract opgenomen dat alles boven een uurtarief van 110 euro aan het einde van het jaar teruggevorderd gaat worden.
    De zorgverzekeraars geven hiermee feitelijk aan af te willen van de DBC systematiek en onder het Bestuurlijk Akkoord uit te willen komen. GGZNL, naar de rechter zou ik zeggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.