Elk jaar belanden er 320.000 ouderen zonder medische noodzaak in een ziekenhuisbed. Die opnames zijn te voorkomen met een extra investering in preventie, vroegdiagnostiek, wijkverpleging, eerstelijnsverblijfbedden, geriatrische revalidatiezorg en welzijn. Die investering verdient zichzelf terug en levert per saldo 300 tot 700 miljoen euro op. Dat concludeert fluent Healthcare in onderzoek in opdracht van ActiZ.
‘Een tsunami van kwetsbare ouderen overspoelt
Als ik blind had vertrouwd op thuiszorg of wijkverpleging dan was mn partner
“er niet meer geweesr”.
Na haar ernstige herseninfarct waar ik als haar partner gelukkig nog tijdig kon ingrijpen heb ik de nodige knowhow opgedaan voor wat betreft zorgondersteuning door de overheid en
Zelfstandige mantelzorg. Mn partner is gelukkig voor 70% gerevaliseerd.
Als dat mijzelf overkomt gedurende de nacht is het over en uit. Potentiele Mantelzorgers staan niet klaar om mij te helpen. Probeer mn partner weer op te leiden om zelfstandug telefonisch contact te maken met de hulpomgeving. Dat gaat gelukkig steeds beter.
OOK praten gaat beter en is er gelukkig minder verwarring . Haar geheugen is veel beter dan het mijne dat behoorlijk aftakeld. We zijn samen compleet om te proberen zo lang mogelijk zelfstandig te zijn. Zoals gezegd is externe mantelzorg weinig voorhanden.
Dus vooruitlopend op de aangekondigde zorgstop waarvoor wel betaald is! Zal ik proberen om toch zo lang mogelijk te blijven mantelzorgen ook voor mezelf om “bij te blijven”.