Van alle acht zeer grote vvt-organisaties is Buurtzorg de enige die in 2021 minder geld heeft uitgegeven aan de inhuur van zzp’ers. De andere zeven hebben vorig jaar juist 24,5 procent (42,4 miljoen euro) meer uitgegeven aan personeel niet in loondienst dan in 2020. Jos de Blok van Buurtzorg: ‘De verhouding zzp’ers en personeel in vaste dienst moet worden: 0-100.’
In Nederland zijn acht vvt-organisaties die
Dat Buurtzorg een succesformule hanteert is allang duidelijk. Dat zit hem in de ruimte en het vertrouwen dat hij aan zijn medewerkers geeft. Ik begrijp niet dat andere zorgorganisaties daar meer van leren. De toename van het aantal ZZP is een signaal dat zorgmedewerkers meer regie op hun werk en hun leven willen. De strategie van Buurtzorg om medewerkers meer te betalen is een slecht bestuurlijk signaal. In een periode van schaarste ‘jat’ je daarmee bij de buren. Je trekt medewerkers aan voor ‘het geld’. Dus niet klagen hr. Blok, dat soms ook Buurtzorg medewerkers het voor het geld doen. Je hebt dat zelf gewild. Andere organisaties kunnen op het beleid van Buurtzorg eigenlijk alleen maar reageren door ook meer te gaan betalen, waarmee we de zorg alleen maar duurder gaan maken. Effect uiteindelijk minder personeel.
Peter Hop
De Buurtzorgformule is een succes. Hoe komt het toch dat de minister de andere grote zorgorganisaties niet meer naar het Buurtzorgmidel kan ombuigen. Het zou toch veel geld besparen en mensen krijgen meer verantwoordelijkheid. Dat motiveert.