Zilveren Kruis wil dat vanaf 2018 alleen gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging nog indicaties stellen. Dat betekent dat wijkverpleegkundigen die bij niet-gecontracteerde aanbieders werken, volgend jaar niet meer mogen indiceren voor verzekerden van Zilveren Kruis. Ook VGZ overweegt criteria voor indicatiestelling, meldt vakblad Nursing.
Zilveren Kruis legde het voornemen om
Hoezo 'geen ontmoedigingsbeleid'? Niet-gecontracteerde zorgaanbieders krijgen voor dezelfde werkzaamheden al minder betaald dan hun gecontracteerde collega's. Maar dat zet nog niet genoeg zoden aan de dijk, volgens de zorgverzekeraars. Dus wat nu? Precies, ze nemen niet-gecontracteerde wijkverpleegkundigen de wind uit de zeilen.
Maar wanneer een niet-gecontracteerde zorgaanbieder bij een gecontracteerde zorgaanbieder moet aankloppen om een indicatiestelling te laten uitvoeren, hoe neutraal zal die zijn werk doen?
Allereerst is er de zorgverzekeraar, die de gecontracteerde partij tevreden moet houden. Vervolgens is de kans aanwezig dat de gecontracteerde zorgaanbieder de verzekerde overhaalt om partij te kiezen voor zijn zorgorganisatie.
Om maar te zwijgen van de enorme logistieke uitdaging waarvoor de gecontracteerde zorgaanbieders – en hun wijkverpleegkundigen – zich geplaatst zien. Zij zullen alle indicatiestellingen voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders voor hun rekening moeten nemen. Daarmee ontstaan ongewenste wachtrijen. Hoe is de verzekerde daarmee geholpen?