De geboortezorg loopt voorop op het gebied van netwerkzorg. Het Nederlandse zorgstelsel is hier echter niet op ingericht. Als pionier in integrale zorg loopt de geboortezorg tegen de grenzen van het stelsel aan. De aansluiting tussen geboortezorg en andere zorgdomeinen is nodig om de sterfte rond de geboorte terug te dringen. Ook daar moet nu in geïnvesteerd worden, zegt Dineke Moerman, directeur van het College Perinatale Zorg (CPZ).
Het CPZ is een netwerkorganisatie, opgericht
Het ontbreken van preventiekennis uit de klassieke orthopedie( = goed groeien) , de opvoedkunde ( de kinderarts Montessori) , de gymnastiek ( juist ook voor meisjes) ingericht om het volwassen lichaam op alle taken voor te bereiden en een duurzame gezondheid te garanderen, mits je aan andere “regeltjes” van de gezondheidsleer houdt ( overal waar “te” voor staat is niet goed), maakt het uit de hand lopen van onze zorgsystemen onontkoombaar.
Als vrouwen voor ze tot een zwangerschap besluiten niet laten onderzoeken, of hun lichaam er wel geschikt voor is ( houding, flexibiliteit, voldoende kracht ia lle spiergroepen , of in het begin van de zwangerschap direct aan de gang worden gezet om dit op orde te krijgen, zullen de negatieve gevolgen van zwangerschap en baring in aantal blijven toenemen. De politiek gaat daar echt niet bij helpen. Net als bij corona, alleen gestructureerde opbouw en inzet van hygiënemaatregelen uit de Preventieleer beperken de schade. Gestructureerde preventiekennis om sterke gezonde adolescenten en volwassenen te krijgen, ontbeert nu zelfs het jongste kind. Daar hoeft niemand, en zeker de academie niet, nu nog “bewijs “voor te leveren, dat dat helpt.