Van een samenhangend zorgnetwerk rond thuiswonende kwetsbare ouderen, is nog geen sprake. Dat blijkt uit een tussenrapportage van een onderzoek van onderzoeksinstituut EMGO+ in opdracht van de IGZ.
Voor het onderzoek is literatuur bekeken
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanVoor het onderzoek is literatuur bekeken
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Kijk eens op http://www.samenoud.nl, het door ouderen meest gewaardeerde NPO-project in Nederland!
Als mantelzorger voor een invalide oudere heb ik, door gebrek aan zorg, samenwerking en goede communicatie, deze regierol maar op me genomen. Naarmate er steeds meer geregeld moest worden, nam de druk toe. Gelukkig kreeg ik het voor elkaar om de communicatie te verbeteren en leidde dit tot betere zorg voor de oudere om wie het gaat. Toen haar huisarts hiervan op de hoogte raakte, was haar reactie dat het niet nodig was dat een mantelzorger zo'n rol op zich nam. Want 'er wordt nu eenmaal meer naar hulpverleners dan naar familie geluisterd.' Dat ik naast mantelzorger ook hulpverlener ben (hbo en wo) deed niet ter zake; ik was 'maar' familie. De participatiesamenleving anno 2015….. I rest my case.
Er is een oplossing!
In de gemeente Maasgouw is door de Stichting MSM een Multidisciplinair Samenwerkings Model ontwikkeld (MSM) voor multidisciplinaire zorg binnen de eerste lijn, met name geschikt voor de thuiswonende kwetsbare oudere.
MSM is een werkwijze, ondersteund door een (beveiligde) internet-applicatie, waarbij onder regie van de huisarts alle denkbare zorgverleners rondom een client nauw met elkaar kunnen samenwerken d.m.v. een en hetzelfde zorgplan en periodiek met elkaar overleggen via beeldcontact. Aan dit overleg kan ook door de client of diens mantelzorger worden deelgenomen. Neem voor meer informatie contact op met Stichting MSM: secretariaat@msm-maasgouw.nl.