De gemeente werkt aan een pgb ‘Amsterdamse formule'. Deze variant kent wel de voordelen van het persoonsgebonden budget (pgb) zoals keuzevrijheid en zelfregie, maar is tegelijkertijd beter bestand tegen onbedoeld en oneigenlijk gebruik.
De gemeente Amsterdam grijpt de decentralisatie
Zou 2 jaar geleden niet graag hebben gezegd (MAAR DAT HEB IK WEL, TALLOZE KEREN) dat veel PGB oneigenlijk wordt gebruikt, maar nu in Amsterdam zeggen ze dat zonder blikken of blozen; de ambtenaren en wethouders rammen zichzelf landelijk op de borst dat ze dat ontdekt hebben; een boer in Eibergen en een kapper in Venraij zijn de enige 2 die dat nog niet wisten en nu dringt het ook door in Amsterdam. Wie volgt. Dit kabinet is fantastisch bezig. Alle subsidiekranen en steunzoekende graaiclubjes zoals de IGZ, NZA en nog meer dichtdraaien en die het dan echt heel en heel hard nodig hebben beginnen wel te kraaien OOK IN DE ZORG. Hoor Mark Rutte al zeggen op die manier besparen we nog meer dan 18 miljard. Hartstikke goed. Hoorde zondag nog op een 40jarig huwelijksfeest: “Bij ons in het verpleegtehuis wordt vanaf de keuken en de rondbrengkarren al jaren minstens de helft van het eten weggegooid; met computers moet daar toch heel eenvoudig in te sturen zijn. En er wordt daarnaast maar besteld en dan kijkt men op een geven moment in de kast en heel veel is over de datum. WEG. Hoeveel verspillingen moet ik nog opnoemen. Laten we maar feesten!!!!
Hebben bijna alles mee gemaakt op dit gebied.Eerst ZIN.De clienten kregen minder uren zorg als de organisatie kreeg uitgekeerd.Toen PGB waarbij de zorgverlener het nettobudget op een slinkse wijze wilde incasseren.
Momenteel PGB waarbij zelf alles geregeld wordt en men nog goed moet oppassen dat de uren ook gewerkt worden waarvoor men betaald wordt.Het is niet de client die steeds misbruik maakt maar meestal de zorgverleners,regel daar goed toezicht op.Vind dat Amsterdam op de goede weg is.
Mooi, zou je denken. Wat ik graag zou willen weten is hoeveel van het oorspronkelijke budget ‘netto’ bij de klant terecht komt. M.a.w. wat verdiend de gemeente Amsterdam hier aan?!
Elk onsje welzijn wat de gemeente investeert, zal voor de samenleving voelbaar zijn. Want in de psychiatrische groep zitten o.a.de mensen die a-sociaal gedrag vertonen en overlast geven, de dak en thuislozen de verslaafden. Bezuinigen op de GGZ: probleem voor de stad.
Als deze wethouder de kreet “van aanspraak naar noodzaak” aanvult met “investeren in preventie” (wat begeleiding heel vaak met zich mee brengt) dan ontstaat er een stevig bouwwerk waarmee de kosten van andere zorgsoorten naar beneden kunnen. Een onsje welzijn, bespaart een kilo zorg.
Ik blijf het zuiver jammer vinden dat de besparingen die gemeenten hierdoor realiseren in andere zorgkosten-posten, niet beloond wordt.
Ik ben benieuwd hoe ze denken het systeem fraude bestendig te maken. Juist voor deze categorie mensen zijn vaak bewindvoerders aangesteld.De goede niet te na gesproken, maar er zit kaf onder het koren.