Diverse Amsterdamse vvt-aanbieders kondigen een patiëntenstop aan vanwege het naderende omzetplafond. Daardoor stagneert de uitstroom uit het ziekenhuis. “Het gaat niet om een capaciteitstekort, maar een broodnodige herverdeling van beschikbare middelen”, vertellen BovenIJ-bestuurder Edwin van der Meer, Cordaan-bestuurder Ronald Schmidt en Evean-directeur Sandra Oud.
Afgelopen week werd BovenIJ geconfronteerd met
De omzetplafonds hebben met name de GGZ om zeep geholpen. Dat gaat nu ook gebeuren in de vvt. Er zijn genoeg financiële middelen alleen hebben de overheid en de zorgverzekeraars besloten dat deze zorg sectoren veel onrendabele personen bevatten die geen of weinig economische waarde hebben. Want wie wel economische waarde heeft kan flink bijbetalen en zo wel goede zorg ontvangen. Het klinkt hard maar dat is de waarheid vaak.
Zolang het afspreken van productieplafonds een integraal onderdeel blijft vormen het hele contracteringsproces zal het lastig worden het IZA een succes te maken. Capaciteiten (nodig voor coördinatiepunten die momenteel middels de diverse ROAZ overleggen bepaald moeten worden) zijn zeker geen zekerheid voor beschikbaarheid. Productieplafonds mogen echter niet gedeeld worden tussen zorgaanbieders i.v.m. de concurrentiegevoeligheid en (zoals terecht wordt opgemerkt) wordt er een hele zwik bureaucratie in stand gehouden om alles te bewaken. Toch niet vreemd dat de productiviteit in de zorg dalende is i.p.v. stijgende na alle innovatie investeringen. Tel daarbij op dat het aantal sectoren (binnen de diverse domeinen) nog steeds groeit en de zorgaanbieders steeds meer geconfronteerd worden met meer en kleinere productieplafonds. De enige oplossing is dat het NZA of VWS gewoon verbiedt dat er productieplafonds mogen bestaan en er alleen op prijs geconcurreerd mag worden. Dat maakt alles veel simpeler en geeft een klant pas echt keuzevrijheid. Ik moet er niet aan denken dat me op het eind van het jaar iets overkomt en men aankondigd dat ik moet wachten tot januari omdat er dan weer nieuwe plafonds zijn.
Helaas is voor ZN het instrument van productieplafonds een wijze waarop kosten in bedwang gehouden kunnen worden en premies laag. Eigenlijk houden ze zichzelf ook een beetje voor de gek, want er is een zorgplicht en dus moet men weer eigen extra personeel inzetten om klanten te herplaatsen en alles te bewaken. Het is dan ook maar de vraag of dat mogelijk is naar een “goedkopere” aanbieder. Ik vraag me wel eens af of hier ooit onderzoek naar gedaan is, maar dat terzijde.