Huisartsen, wijkverpleegkundigen en andere professionals moeten gaan vaststellen welke maatschappelijke zorg iemand nodig heeft. Dat stelt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (zorg, VVD) in zijn visie op de zorg die hij gisteren persenteerde. Nu is het de overheid die bepaalt of iemand recht heeft op bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.
Volgens Van der Burg werkt zo’n
De wijkverpleegkundige is uitstekend toegerust om te indiceren. Geef de wijkverpleegkundigen een eigen tarief structuur en ze kunnen zelfstandig aan de slag met indiceren waar nodig
prima idee. De eerdere respondenten hebben kennelijk slechte ervaringen met hun huisarts en trekken van daaruit blijkbaar hun conclusie. Het CIZ heeft uitvoerig bewezen niet toegerust te zijn voor een objectieve beoordeling. Ook de gemeenten zijn daartoe niet in staat. Het blijft ook mensenwerk!! Het CIZ doet nu al vaak beroep op de huisarts. Laat die doublures weg en leg de beoordeling zo dicht mogelijk bij de client; dus toch bij de huisarts.
gedeeltelijk, advies
huisarts + gesprek met de client.
(met onafhankelijk persoon bv.)
Dan zal er weer een verschil ontstaan in de toegekende zorg afh van client(niet patient)vriendelijkheid van de huisarts en de slijmigheid of agressie van de client.
En wat als de huiarts daar niet capabel voor is? Hoezo moet je huisarts je kennen en andersom? Wat als de verstandhouding met je huusarts niet optimaal is?
Dan heb je gewoon pech?
En zo is de wethouder van dit lastige dossier af. Al die klagende mensen, bah. Maar wat zal er gebeuren als blijkt dat de professionals wel erg gemakkelijk voorschrijven? Oh, is de wethouder dan al weer weg?