Dat er een pot met 320 miljoen euro beschikbaar is weten we inmiddels al een tijd, maar met geld alleen los je het probleem niet op. Wat willen de verschillende ministeries van VWS, OCW en SZW nog meer? Dit werd uiteengezet in het 68 pagina tellende actieprogramma. OAZ subsidieadvies is ingezoomd op het derde punt; Beter leren in de Zorg.
Meer en gevarieerde stages:
Stages zijn vaak een mooi middel om toekomstige medewerkers aan uw organisatie te binden, maar dit kost tijd. Het Stagefonds dient als compensatie voor de geïnvesteerde tijd, maar wist u bijvoorbeeld dat u de praktijk- of werkbegeleiding ook in samenwerking met een Hogeschool kunt doen? Het ministerie zoekt samen met het Regionaal Investeringsfonds MBO en de Centers of Expertise een actieve samenwerking tussen zorg en onderwijs.
Behoud van uw medewerkers:
Dat er een zekere mate van verloop binnen de zorg is, is geen nieuw gegeven. Medewerkers switchen van organisatie, switchen van carrière of komen in de ziektewet terecht. Natuurlijk is het zaak om hierop te anticiperen. Verlagen van de werkdruk door efficiëntere processen kan daaraan een enorme bijdrage leveren. Dit gesprek is inmiddels ook in gang gezet vanuit de ziekenhuizen richting de betrokken ministeries.
Daarnaast is in Nederland binnen elke branche de trend van permanent leren ook toegetreden. Werkgevers in alle sectoren zien de wens bij hun personeel om zich door te ontwikkelen en het individu ziet de nut en noodzaak om relevant en bij de tijd te blijven. Kortom het behalen van een diploma is slechts het begin van het leertraject.
Het omscholen van medewerkers daagt hen vaak uit en hiermee verwachten de ministeries dat de werktevredenheid stijgt en men langer op hun plek blijven zitten. Ziekenhuizen hebben de mogelijkheid deze permanente ontwikkeling vast te leggen. De regeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuizen is bedoeld om hierin financieel te ondersteunen. Hoewel deze regeling afloopt eind dit jaar, wordt in het actieplan specifiek benoemd dat er plannen liggen om deze regeling te verlengen.
Natuurlijk zij er ook andere manier om het tekort op te vangen. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld medewerkers uit andere hoeken binnen de welzijnssector, maar ook mensen zonder zorgervaring die hun entree maken in de zorgsector. Het ministerie van VWS wil via de regeling SectorplanPlus her-, bij- en omscholing van medewerkers stimuleren.
Al deze mogelijkheden brengen een hoop administratieve en procesmatige druk met zich mee, waar OAZ ziet dat veel organisaties binnen de zorgsector daar niet altijd even goed op zijn ingericht. Inhoudelijke kennis van alle regels en voorwaarde, maar ook de tijd en focus bij het verzamelen van documenten en het waarborgen van het proces blijkt een struikelpunt. De afweging om het zelf te doen ligt uiteraard bij u als organisatie en daarom biedt OAZ te allen tijde gratis informatie over ontwikkelingen aan op haar website.