Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Attent – een expertisecentrum in de praktijk

Attent Zorg en Behandeling
Attent Zorg en Behandeling is een Regionaal Expertisecentrum (REC) Gerontopsychiatrie+. Cliënten, verwijzers en zorgorganisaties uit de regio Midden- en Oost-Gelderland kunnen bij deze organisatie terecht voor zorg, behandeling en advies. Maar in de praktijk betekent het zijn van een REC nog veel meer.

Gerontopsychiatrische zorg

In Nederland zorgen verschillende instellingen voor ongeveer 1.000 gerontopsychiatrie+ cliënten. Zij hebben 24 uur per dag intensieve zorg en langdurige behandeling nodig. Dat vraagt om expertise. Deze expertise biedt Attent; binnen haar muren, maar ook voor collega-zorginstellingen en verwijzers om Attent heen.

Om deze expertise te bieden en te blijven uitbouwen werkt Attent aan leren en ontwikkelen, methodisch werken (met behulp van methodiek STIP), onderzoek en het betrekken van cliënten (cliëntparticipatie).

Leren en ontwikkelen

Attent ziet en hoort haar cliënten én medewerkers. En sluit aan bij hun vragen. Ook als het gaat om leren en ontwikkelen. Daarom startte Attent bij gerontopsychiatrie met een manier van leren en ontwikkelen waarin centraal staat wie je bent, en welke vaardigheden je al hebt. Attent kijkt hoe medewerkers dat aan kunnen vullen. Zodat een medewerker zijn, haar of hun functie goed kan doen.

Myke Bonouvrié, manager opleiden en ontwikkelen, vertelt; “We zijn afgestapt van het alleen kijken naar diploma’s. We werken vanuit de gedachte: Wat ben je wel? En wat heb je dan nog meer nodig?” Ook houdt Attent kennis op orde door op meerdere momenten te vragen wat medewerkers nodig hebben als de situatie verandert. Dat vragen collega’s niet alleen bij de dagstart, maar bijvoorbeeld ook tijdens de koffiepauze. Deze manier van werken zorgt er inmiddels binnen heel Attent voor dat mensen enthousiast bij de organisatie werken.

Methodisch werken en STIP

Gedrag escaleert vaker als organisaties niet methodisch werken. Daarom werkt Attent methodisch via de STIP-methode. STIP staat voor STapsgewijze Integrale preventie en behandeling van Probleemgedrag bij mensen met dementie. Het doel van deze methodiek is om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Ook helpt de methodiek Attent om een cliënt beter te begrijpen, vertelt Anne Weerden, verpleegkundig specialist GGZ bij Attent; “Door de juiste vragen te stellen en te kijken hoe het leven van een cliënt eruitziet, kun je verbanden leggen. Dat helpt om te zien wat je nog niet weet, en wat je verder uit moet zoeken. Zo kun je doorgronden waar bijvoorbeeld eenzaamheid bij een cliënt vandaan komt. En hoe je dat kunt veranderen.” Attent werkt daarom bijvoorbeeld met een individueel dagprogramma. En stelt een integraal behandelplan samen met alle expertises die een cliënt ondersteunen.

Samen met cliënten

Wat een cliënt voor zich ziet bij het woord ‘herstel’, kan heel anders zijn dan het beeld van een arts, weet Attent door cliëntparticipatie. Daarbij is o.a. meneer De Jong* betrokken. Hij woont op een GP+ afdeling bij Attent. Meneer De Jong zit bij het cliëntenpanel en de Cliëntcommissie Onderzoek en Ontwikkeling. Beide groepen vallen onder de Vereniging voor GP+. Ook binnen Attent is meneer De Jong betrokken via een bewonersoverleg van de organisatie. Meneer vertelt; “Dat heette het huiskameroverleg. Maar huiskamers overleggen niet, dus mijn eerste voorstel was om dit een bewonersoverleg te noemen. Dat is gelukt.”

Onderzoek

Bij Attent staat onderzoek in de volle aandacht. Zo kijken we samen met de Vereniging GP+ en cliënten zoals meneer De Jong hoe we onderzoek, met inbreng van cliënten, in de praktijk kunnen brengen. Maar we doen meer. Rianne Westerhof, programmaleider intensieve PG en rehabilitatie, vertelt; “We moedigen medewerkers bij Attent aan om nieuwsgierig te zijn. Daarbij kun je klein beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de onderzoeksvraag; “Waarom hebben alle cliënten hier hetzelfde hoofdkussen?”

Deze onderzoekende houding van Attent heeft inmiddels ook geleid tot de oprichting van de Wetenschapscommissie Attent (WOCA) en een praktijkonderzoekscommissie.

⇒ Meer weten over onze REC Gerontopsychiatrie+? Ga dan naar www.attentzorgenbehandeling.nl/recgp

 

*In verband met privacyoverwegingen is de naam van deze cliënt gefingeerd. De echte naam van meneer is bekend bij de redactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.