De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontvangt in toenemende mate signalen dat AWBZ-instellingen ten onrechte kosten in rekening brengen voor 'aanvullende diensten'. Een voorbeeld is het in rekening brengen van kosten voor zorg waarvoor de bewoner een medische verklaring heeft, zoals voor de pedicure.
De signalen komen zowel van consumentenorganisaties
ik heb de navolgende vraag betreffende doorberekenen waskosten. mijn vrouw was voor 31december 2008 woonachtig in een verzorgingshuis en kreeg een vergoeding waskosten. verhuisde naar een verpleeghuis
vias indicatie een moet nu de waskosten zelf betalen en krijgt geen vergoeding is dit juist?
Het klopt maar er worden door zorginstellingen vanuit het oogpunt efficientie bepaalde zaken standaard aangeleverd zodat er voor de medewerkers de juiste middelen aanwezig zijn. Zo rekenen wij voor plastic pedaalemmerzakken, zachter w.c. papier en anti bacteriologische zeep per maand een vast bedrag.De ervaring is namelijk dat het vaak voorkwam dat de femilie niet gezorgd had voor aanvulling van deze zaken.
De brochure “Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling” zou eens vertaald moeten worden naar anno 2010. Er zijn bijv. zorginstellingen met 100 eenpersoonsappartementen – moet de organisatie voor 100 koelkasten zorgen? Zo staat het er wel. Dat is toch niet reeel? Ook zijn er nog teveel open eindjes in de brochure: bijv. de schoonmaak van persoonlijke eigendommen; extra wassen van kleding, wat is extra wassen in 2010 – veel mensen dragen hun kleding één dag en dan gaat het in de was! Begeleiding bij bezoek aan een arts – hoe regelt een kleinschalig team dit waar één medewerker op een groep van zes bewoners staat? Ook voor de kleinschaligheid zijn intrede deed vond ik dit niet reeel.
Het is goed om de AWBZ rechten te beschrijven, maar het vraagt m.i. om bijstelling – passend bij anno nu en de praktijk van kleinschalige woonvormen en familieparticipatie.
Ik vind het overigens normaal dat mensen betalen voor bepaald wooncomfort en voorzieningen. Waarom zou dit allemaal AWBZ geld moeten zijn? De AWBZ bekostigt ZORG; voor wonen, hobby’s – acttiviteiten in vrije tijd, bepaalde voorzieningen betalen we toch allemaal, afhankelijk van welke keuzes we maken en hoeveel geld we kunnen en willen besteden?
Natuurlijk zoals genoemd de AWBZ wordt uitgehold. De ZZP tarieven dalen de normuren worden geminimaliseerd maar de eigenbijdrage blijft gelijk. Daarnaast kan het zijn dat vooral in de ouderenzorg de client meer zorg en begeleiding wenst te ontvangen dan binnen de indicatie is geregeld. Hiervoor dient de client dan wel aan bij te dragen. Helaas moet de client in deze tijd dus wel betalen voor een menswaardige oude dag. Want alle noodzakelijke zorg is gedevalueerd tot een in minuten vastgelegd zorg en financieringssysteem.
Vreemd dat dit nu pas naar buiten komt.
Dit is al jaren aan de gang.
Ik heb deze bedragen voor mijn schoonmoeder nooit betaald en nooit een aanmaning gekregen.
Hoe zou dit komen?
Ik heb dit wel in de clientenraad aan de orde gesteld en na enige tijd is de bijdrage gestopt.
of dat nog niet genoeg is AWBZ
is meer dan voldoende de mensen uitbuiten dat doen ze en zo lust ik er nog wel meer bovendien je betaald al een eigen bijdrage dat is meer als zat bovendien de mensen moeten ook regelmatig onder de douce dan moet je er maar tijd voor uit trekken of vaste dagen er van maken en klink moet zijn mond houden het is gewoon niet leuk meer zo gaan de zorg wel mooi naar de knoppen hij denkt maar zo dat alles kan op een gegeven moment zijn wij gewoon een nummer en geen patiënt meer en wel heel veel betalen
Dat instelling bijbetalingen moeten vragen aan hun clienten is in geheel niet vreemd.
Het wordt aangestuurd omdat de overheid de AWBZ zorg uitholt en op vragen van de instellingen doorverwijst naar gesprekken tussen aanbieder en klant. Het zgn van het kastje naar de muur sturen.
Dat de discussie nu ontstaat over wel / niet bijbetalen zal in de toekomst eerder het geval zijn dan niet. Immers verslonst de zorgkwaliteit in Nederland en de overheid wast haar handen in ‘onschuld’ .
In 2009 is een nieuw boekje, daar hebt u recht op in een AWBZ instelling verschenen. Hierin staat duidelijk vermeld dat AWBZ bewoners met verblijf een bijdrage moeten betalen voor het wassen van persoonsgebonden goed. Ook staat hierin dat bewoners een bijdrage moeten betalen voor een abbonnement op de CAI. Hierin staat ook dat bewoners als zij op eigen verzoek intern willen verhuizen dat zij zelf deze kosten moeten betalen.De kosten van toiletpapier zijn voor rekening van de instelling.
Ik zou graag willen adviseren dat voordat er van alles geroepen wordt er eerst eens gekeken wordt wat nu daadwerkelijk onder de AWBZ valt.