Belangentegenstellingen dreigen de plannen voor concentratie van complexe zorg te verlammen. De kwaliteit vastpinnen op zorgvolume per ziekenhuis doet geen recht aan de complexe werkelijkheid, stelt ziekenhuisbestuurder Bart Berden. “Neem de tijd om te onderzoeken welke factoren, naast aantallen, leiden tot meer kwaliteit en efficiency. Je moet snappen wat er gebeurt, niet alleen maar operaties per ziekenhuis tellen.”
De gesprekken over het concentreren van
Beste Bart,
Iedere alinea uit dit artikel is uit mijn hart gegrepen! Maar zowel jij, als ik als vele anderen roepen dit al jaren. Wie gaat hier nu wat aan doen? Ik heb als bestuurder en als toezichthouder in de ziekenhuiszorg gemerkt dat een dreigend te laag volume direct tot overhaast kwartetten met andere ziekenhuizen leidt om zodoende de volumenormen te halen. Ik snap de druk: als je het niet haalt ben je in één klap je business kwijt. De zorgverzekeraar heeft die rol en pakt die ook op. Voor een genuanceerd verhaal zoals jij brengt is geen tijd en geen plaats lijkt het. Hoe gaan we dit veranderen?
Hartelijke groet,
Peter Hoppener
Beste Bart en Peter,
Eindelijk iemand die met kennis van zaken en met gezond verstand nadenkt over concentratie van zorg, buiten de tunnelvisie.
Voor veel ziekenhuizen dreigt een gigantisch domino effect bij doorgeschoten concentratie. Het wegvallen van 1 pathologie brengt een cascade met zich mee, waarbij ziekenhuizen in hun geheel dreigen om te vallen. Het idee van concentratie komt vooral vanuit UMC’s. Echter UMC’s kunnen de extra volumes niet aan. Bovendien hebben wij vanuit SAZ voor de colorectale zorg de kwalitatieve uitkomsten geëvalueerd en vergeleken. Het blijkt dat de uitkomsten voor SAZ exact dezelfde zijn als grotere centra. Vanuit kwaliteit is er dus geen reden om verder te concentreren. Ik ga niet voor een ander invullen wat de echte drijfveer is, maar het moet duidelijk worden dat kwaliteit enkel een drogreden is waarachter partijen zich verschuilen.