Door de snelle groei van het aantal coronapatiënten komt afschaling van de reguliere zorg in ziekenhuizen steeds dichterbij. Concentratie van covid-zorg is volgens ETZ-ziekenhuisbestuurder Bart Berden ‘onuitvoerbaar’. Nederland moet de IC-capaciteit structureel vergroten. ‘We hebben een buffer nodig om pieken op te vangen.’
Snelle groei coronapatiënten
Het aantal coronapatiënten
Bron zorgvisie Oktober 2021
Kom zelf niet uit de zorg, kijk er met mijn boerenverstand naar, heb een Bedrijfskundige achtergrond, geen tijd op dit moment om grondig, wetenschappelijk onderzoek te doen.
A)Probleem: IC capaciteit vergroten/optimaliseren i.v.m. Covid
Waarom: paniek reactie, lockdown?, onnodige sterfgevallen, economische kosten, sociale impact, hoge werkdruk zorgpersoneel, uitstel reguliere zorg etc.
Verhouding normale IC zorg t.o.v. van Covid raakt uit balans.
B)Wat zijn de bottlenecks
1) specialisten 2) ander medisch personeel 3) bedden 4) apparatuur 5) logistiek etc ? 6) de 7)mens, geen persoonlijke voorzorgsmaatregelen 8) regering trage besluitvorming, financieen 9) tunnelvisie adviseurs/beslissers in de zorg/regering. 10) tegenstrijdige belangen 11) eigen belang ? etc
C)Wie heeft er baat bij als de capaciteit voldoende is.
1) mensen die zorg nodig hebben, covid patiënten, zorgverzekeraars( uitstel maakt zorg duurder) Overheid/Belastingbetaler, iedere Nederlander( Lockdown), leveranciers IC capaciteit/ producten, Ziekenhuizen etc.
C)Vragen:
1) Hoeveel IC bedden hebben de ziekenhuizen
2) Hoeveel IC bedden, particuliere ziekenhuizen/defensie etc
3) IC capaciteit, grenstreek België/Duitsland.
4) ?
D)Onderzocht volgens artikel, hoe ?
1) concentratie Covid zorg kan niet, klopt die conclusie. Wat vind het personeel zelf, kun je ze motiveren, belonen?
2)Duitse IC werken anders, probleem ? Kan normale IC zorg dan niet naar Duitsland/Belgie. Moet je bij Covid aan problemen denken of aan oplossingen.
E)Oplossing voorstel
Laat mensen die niet werkzaam zijn in de zorg meedenken, geen dure adviesbureaus of duurbetaalde automatisering projecten.
F)Projectgroep: uitganspunt is niet wat kan er niet, geef maar wat extra geld overheid/zorgverzekeraars, maar wat kan er wel in samenwerking met alle belanghebbende partijen.
Met vriendelijke groet,
Zeppo Rademacher
Er is een tekort aan IC-personeel, dus je kunt de IC-zorg helemaal niet opschalen. Bovendien is het nog steeds zo dat een derde van de IC-covidpatiënten komt te overlijden en nog eens een derde er langdurige wezenlijke klachten aan overhoudt, misschien wel blijvende. En dan nog hebben we het nog niet over de kosten van IC-opschaling.
Dhr. Berden zou moeten pleiten voor doortastende maatregelen om in ieder geval alle ouderen en andere risicogroepen gevaccineerd te krijgen. Zoals een extra eigen risico van € 1000 voor mensen die zich vrijwillig niet hebben laten vaccineren en opgenomen moeten worden in het ziekenhuis wegens een ziekte die ze hadden kunnen voorkomen door zich te laten vaccineren. En een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel dat met op dit vlak kwetsbare mensen werkt.