Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bestuurders hebben blinde vlek voor verpleegkundigen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Ziekenhuisbestuurders hebben onvoldoende oog voor de toegevoegde waarde van verpleegkundigen. Ze moeten aan de slag met de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen.
zorgverlenersFotolia400.jpg

Ziekenhuisbestuurders hebben vaak geen idee hoeveel

Registreren

6 REACTIES

  1. Iedere keer, tijdens een crisis in de gezondheidszorg, wordt functie differentiatie als reddend medium gezien. Dit is weer een noodverband en geen definitieve oplossing. laten we wat meer tijd nemen en met een zinnige oplossing komen. Niet iedere keer het systeem aanpassen aan de omstandigheden maar aan de behoefte die er per werkveld is. Goede analyse, en natuurlijk zijn MBO verpleegkundigen zeer waardevol additief aan HBO verpleegkundigen maar dat geldt ook andersom.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas wordt er nu ook weer uitsluitend over HBO versus MBO gesproken. De grootste groep verpleegkundigen zijn momenteel nog steeds de inservice opgeleiden. Zij hebben formeel noch een HBO, noch een MBO status. Het klinisch redeneren is zo ongeveer door deze groep uitgevonden voordat deze term bestond.
    Nu al zijn de eerste tekenen zichtbaar dat de bestuurders van de ziekenhuizen zich al rijk rekenen door deze functiedifferentiatie. Zij stellen de inservice opgeleiden gelijk met MBO. Door de toekomstige lagere inschaling bespaart dat veel geld. Het is echter een schoffering voor alle inservice opgeleiden die qua opleiding en ervaring ver boven het MBO niveau presteren. Ik pleit dan ook al jaren voor een fatsoenlijke status van de inservice opgeleiden. Niet op oudere leeftijd nog een volledige HBO opleiding moeten volgen, maar een eventuele aanvulling t.a.v. bijv. wetenschappelijke onderbouwing van verpleegkundig handelen. De inservice opleiding is de moeder van alle huidige verpleegkundige opleidingen!!!

  4. Het zou al heel erg schelen als er vanuit de klant werd nagedacht welke taak vanuit welke rol wanneer belangrijk is en voor wie. De keten van goede zorg is immers zo sterk als de zwakste schakel. En dan is elke schakel ook even belangrijk. Empathie voor het vak van de verzorgende / verpleegkundige ontbreekt (inderdaad ook veel gezien bij hoger management / bestuur) omdat er kennelijk onvoldoende reden toe is/was om je echt te verdiepen in het methodische vak. Structureel te weinig aan bod geweest in de bestuurskamers. Het is goed dat er nieuwe aandacht komt voor het primaire zorgproces, dat tastbaar moet zijn/worden in de personeelsformatie, de inbreng in de keten / dossiers en in de gesprekken…

  5. De titel " bestuurders hebben geen oog voor verpleegkundigen" pakte me gelijk en ik was er helemaal mee eens.
    Het artikel begon sterk met het aantippen van de spilrol van de verpleegkundige in het ziekenhuiszorg. Dit wordt genegeerd door bestuurders en werkgevers. Niet alleen nu maar al sinds het begin van mijn verpleegkundige cariere in 1981. Zelfs een "witte woede" heeft bij bestuurders (ook managers en leidinggevenden) maar een tijdelijk verhoging van het besef dat de verpleeging de waardevolste "human resource" is binnen het ziekenhuis.
    Helaas.
    Onze hoogleeraar mw. Schuurmans en een meepratende ziekenhuisbestuurder komen met een bekende non oplossing. Functiedifferentiatie.
    Al geprobeerd, doorgedacht, deels ingevoerd en niet gelukt.
    Functiedifferentiatie binnen het verpleegkundige vakgebied binnen de huidige arbeidsmarkt en met de huidige beloningssysteem is gedoemd tot mislukken.
    Ten eerste er zijn gewoonweg niet genoeg verpleegkundigen. Straks heb je allemaal HBO verpleegkundigen die NUL MBO verpleegkundigen aansturen. Moeten ze zelf alle werk doen.
    Als tweede zijn de HBO verpleegkundigen op vakantie, verlof of er gewoon niet dan moeten de MBO verpleegkundigen alle het werk doen. Dus regisseursrol, andere mbo’ers coachen, klinisch kunnen redeneren en zorgen dat er volgens de laatste wetenschappelijke inzichten wordt gehandeld. En surprise; de MBO'er denkt voor minder geld hetzelfde doen: no way!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.