Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Bestuursorganen bedreigen nieuwe Wmo

Onafhankelijke bestuursorganisaties zoals de Sociale Verzekeringsbank en het CAK vormen een bedreiging voor de nieuwe Wmo. Dat zegt Ruud Klarenbeek van zorgorganisatie JP van den Bent stichting. De nieuwe Wmo dreigt volgens Klarenbeek ten onder te gaan aan bureaucratie.
Bestuursorganen bedreigen nieuwe Wmo

‘Uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb)

Registreren

10 REACTIES

  1. de wmo werkt al op de manier zoals voorgesteld wordt. zorgaanbieders van huishoudelijke ondersteuning en hulpmiddelen vullen zelf het systeem van het CAK in, maar dan zie je dat de zorgaanbieders eenzelfde patroon hebben dan het zorgkantoor, kan ook maanden tussen zitten en worden cliënten geconfronteerd met achterstand (en ineens hoge rekeningen) van betalingen. Of het nu het CAK is of een andere instelling: er moet een gezamenlijk systeem zijn omdat er vanuit verschillende regelingen eigen bijdragen wordt gevraagd, en cliënten te maken krijgen met een stapeling aan eigen bijdragen, een maximum moet ergens berekend worden.

  2. Lees alle reacties
  3. @conijn: voor goede uitleg over het bepalen en innen van eigen bijdragen zowel intra- als extramuraal verwijs ik naar de folders/rekentools van het CAK zelf, maar voor een overzicht van alle processen is de zorgthermometer van Vektis wel goede documentatie of het processenoverzicht van de argumentenfabriek

  4. Geachte lezer,
    De zorgverzekeraar en het zorgkantoor dienen een centrale rol te spelen bij de inning van de eigen bijdrage.Waarbij het CAK het algemeen toezicht houdt in samenwerking met de Belastingdienst
    Zorgaanbieders dienen zich te concentreren op de geleverde zorg zoals o.a. http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl en http://www.sintannaklooster.nl
    Ook behoort de zorgverzekeraar goede afspraken te maken met de zorgaanbieders.
    De Belastingdienst kan vanwege haar taak op het gebied van de Toeslagenwet een belangrijke rol spelen.
    Vriendelijke groet

  5. @ ameer:
    Het is een materie waar ik niet goed in thuis ben, de geldstromen en -instanties, dus ik lees dit blog én uw reactie met interesse. Maar ik mis een deel. Zou u kunnen aangeven of er verschil is tussen intra- en extramurale zorg en zo ja, hoe de procedures zijn bij intramurale?

  6. Bravo heer Klarenbeek! Volgens mij wordt het tijd dat we met zorg en onderwijs een breed front gaan vormen tegen doorgeslagen controle- en regelzucht van onoverzichtelijke hoeveelheden (overheids-)instanties.
    Het is allemaal zo complex geworden. In de zorg verdwijnen uitvoerende banen, maar de consultants juristen en accountant draaien overuren. Geen patiënt die daar beter van wordt.
    Overigens geloof ik niets van die 5% overhead bij een zorgaanbieder, hoe regelarm ook. Geef mij een paar ton en ik bereken dat die overhead ver boven de 50% ligt!

  7. Zorgaanbieders registreren hun extramurale uren rechtstreeks bij het CAK, die vervolgens de eigen bijdragen oplegt en int, dat gaat al jaren zo en loopt niet via het zorgkantoor. Later heeft men bedacht dat via de AZR óók geregistreerd moet worden (dat berichtenverkeer loopt wel via de zorgkantoren) en juist dat komt te vervallen na de transitie.
    Misschien is het dus juist wel slim is het CAK in te schakelen om de zorginstellingen te ontlasten in de grote administratieve druk die ze zullen ervaren wanneer ze de zorgregistraties bij iedere gemeente anders zouden moeten aanleveren.
    Gemeenten kunnen er in de huidige Wmo overigens al voor kiezen om deze eigen bijdrage te laten vervallen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.