Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere ziekenhuiszorg? Zo komen plannen van de grond

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur
Hoe bieden we de grote opgaves in de zorg het hoofd? In de praktijk zien professionals volop kansen voor samenwerkingen, efficiëntere inzet van menskracht en middelen of innovaties. Maar wat heeft bijvoorbeeld een medisch specialist nodig om te beginnen aan verandering? Met deze vijf tips zet je plannen voor betere zorg om in actie.

1) Doe het niet alleen

In het ziekenhuis lopen veel mensen rond die elkaar kunnen helpen om plannen van de grond te krijgen. Zorg dat ze elkaar weten te vinden, de medisch specialisten, de subsidieverstrekkers, de mensen met interne kennis en degenen die bestuurlijk aan de touwtjes kunnen trekken. Ze hoeven het niet in hun eentje te doen – dat zou niet eens kunnen.

2) Strategisch denken

Met een stakeholderanalyse maak je inzichtelijk wie er bij je project betrokken zijn. In de hectiek van elke dag is dat voor artsen geen vanzelfsprekende stap. Wie hebben er allemaal belang bij de verandering die je in gang wil zetten? Op wie heeft je plan invloed? En hoe komen deze personen in beweging? Houda Es-Safraouy, klinisch geriater en medisch manager bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte een stakeholderanalyse rond de herstelkliniek die zij wil opzetten. “De kennis die ik daarmee opdeed over het krachtenveld rond de kliniek, gebruik ik nu om het project in beweging te krijgen.”

3) Werk aan leiderschap

Om iedereen mee te krijgen, is het voor een clinical leader belangrijk om inzicht te hebben in welke typen leiders er zijn, in de persoonlijke leiderschapsstijl en hoe die verder te ontwikkelen. Ivar Harkema, maag- darm- leverarts bij Amphia, werkt samen met collega’s aan projecten rond passende zorg in het ziekenhuis en leerde: “Het type leider bepaalt op wat voor manier je een gesprek aangaat om zo samen tot een breed gedragen verandering te komen.”

4) Betrokken bestuurders

Duurzame verandering ‘van onderaf’ vraagt ook om betrokkenheid van het bestuur van het ziekenhuis. Zorg dat ook leden van de medische staf en de raad van bestuur meedenken over de verankering van de verbeterplannen. Want gedeelde ambities vragen om gedeeld leiderschap.

5) Maak tijd vrij

Veranderingen vragen om reflectie. Clinical leaders hebben de tijd nodig om uit de waan van alledag te stappen, een helicopterview aan te nemen en te kijken: wat gebeurt hier eigenlijk? Op welk kruispunt staan we, welke mogelijkheden zijn er? Dat helpt om na te denken over de komende stappen, en hoe die in te steken.

Hoe ondersteun je medisch specialisten om regie te nemen over hun verbeterplannen en zorg je voor tijd voor reflectie? Deelnemen aan een leergang kan een stok achter de deur zijn. In het programma Imagine2 krijgen artsen de ruimte en de handvatten om een succesvol clinical leader in het ziekenhuis te worden. Medisch specialisten werken in Imagine2 aan hun verbetertraject, kwaliteit van zorg en hun persoonlijk leiderschap. Voor de inbedding van de veranderingen in de organisatie van het ziekenhuis, zijn ook bestuurders betrokken bij het programma. Pien Beltman, bestuurder van OLVG, een ziekenhuis dat deelneemt aan Imagine2: ‘Na het programma zijn deelnemers niet meer alleen maar specialisten die de energie en de wens hebben om patiëntenzorg beter te maken, ze weten nu ook hoe ze dat aan moeten pakken. Voor de organisatie is het ongelofelijk relevant om deze mensen te hebben.’

Wil jij clinical leaders in jouw ziekenhuis ook ruimte geven om te werken aan het verbeteren van de zorg? De volgende editie van Imagine2 start op 13 maart 2025. Vragen? Neem contact op met programmaleider Relinde de Koeijer.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.