Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

100 procent ict-veiligheid: een misverstand

Erik Remmelzwaal
Erik Remmelzwaal is Managing Director Security Sevices bij KPN. Hij begon zijn carrière in 2001 bij DearBytes, waarvan hij in 2011 CEO werd. In 2017 werd DearBytes overgenomen door KPN; Erik Remmelzwaal werd er Director Products. Sinds begin 2018 geeft hij ook leiding in de rol van Managing Director van Security Services.
Informatiebeveiliging en de zorg blijken in de praktijk niet echt ‘een goed huwelijk’. Weliswaar wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangescherpt en toetst de Inspectie voor de Gezondheidszorg steeds strenger op de naleving van de NEN7510-norm, toch is er een groot verschil tussen de regels en de realiteit. Terwijl beschikbaarheid en vertrouwelijkheid, waar het in informatiebeveiliging allemaal om draait, voor de gezondheidszorg belangrijke thema’s zijn.
100 procent ict-veiligheid: een misverstand

De onbevredigende situatie wordt in stand gehouden door de aannames dat de beveiliging van zorg-ict ’te complex’ is en dat 100 procent veiligheid ’toch niet haalbaar’ is. Juist in de zorg zou ict-beveiliging optimaal moeten zijn, zodat patiëntgegevens niet op straat komen te liggen en ongeoorloofden geen toegang hebben tot het epd. Maar bovenal mag de continuïteit van de zorg niet in gevaar komen. Het zal niet voor het eerst zijn dat een ziekenhuis operaties moet uitstellen vanwege een computervirus. Een complicerende factor is dat medische apparatuur vaak de achilleshiel is van de beveiliging, omdat deze ‘buiten zicht’ is van IT of sterk verouderde software gebruikt. De zorg moet dan ook echt anders omgaan met informatiebeveiliging. Vandaar mijn oproep: doorbreek de status quo en ga voor 100 procent veilig.

Risicomanagement

Het ontbreekt aan motivatie om de informatiebeveiliging op een hoger niveau te brengen. Er is twijfel onder de verantwoordelijken in hoeverre beveiliging eigenlijk zinvol is. En dat wordt weer versterkt door de misvatting dat 100 procent veiligheid ‘een utopie’ is. Dit is niet alleen een misvatting, maar ook irrelevant. Informatiebeveiliging draait om risicomanagement en je bepaalt zelf hoe je met risico’s om wilt gaan. Als je te maken krijgt met een datalek, is dat het resultaat van een eerder gemaakte keuze! 100 procent veiligheid moet het einddoel zijn, maar de weg ernaartoe is veel belangrijker.

Doelstellingen van beveiliging

Zelfs de beste beveiligingsoplossing is weinig effectief als er geen beleid achter zit. Daarbij gaat het om drie hoofdvragen. 1. Wat zijn de doelstellingen van de beveiliging, in het licht van de bedrijfsdoelstellingen? 2. Welke risico’s loopt de organisatie op dit moment en in het verlengde daarvan: hoe groot is de potentiële schade? En 3. Welke risico’s moeten afgedekt worden en welke niet?

Als na beantwoording van deze drie vragen effectieve beveiligingsoplossingen zijn aangeschaft, moet vervolgens het beheer goed worden geregeld. Anders is de investering alsnog weggegooid, want ook beheer en onderhoud zijn cruciaal voor de effectiviteit van iedere beveiligingsoplossing. Het definiëren van rollen en verantwoordelijkheden is daarom een van de eerste zaken die moeten worden aangepakt. En nee: dit kan niet in zijn geheel op het bordje van de IT-afdeling worden gelegd.

Bewust risico’s accepteren

Ik ben ervan overtuigd dat door de drie vragen te beantwoorden en vervolgens de preventie, response en organisatie goed in te richten, de deur echt helemaal dicht kan. Voor ieder probleem is een oplossing en dan is 100 procent veiligheid dus haalbaar. Maar nogmaals: of die 100 procent ook daadwerkelijk behaald wordt, is niet echt relevant. Sommige risico’s worden met heel goede redenen geaccepteerd. Waar het om gaat is dat die afweging bewust wordt gemaakt en dat we niet geconfronteerd worden met incidenten die we niet hadden zien aankomen.

Erik Remmelzwaal is CEO van DearBytes

Erik Remmelzwaal verzorgt ook een presentatiesessie met de titel “Hoe bereik ik 100% Veiligheid” op Zorg & ICT . U kunt de sessie bijwonen op 25 en 26 maart om 14.30 uur in Theater Groen.

Erik Remmelzwaal
Erik Remmelzwaal is Managing Director Security Sevices bij KPN. Hij begon zijn carrière in 2001 bij DearBytes, waarvan hij in 2011 CEO werd. In 2017 werd DearBytes overgenomen door KPN; Erik Remmelzwaal werd er Director Products. Sinds begin 2018 geeft hij ook leiding in de rol van Managing Director van Security Services.

1 REACTIE

  1. Prima verhaal en ik sta er helemaal achter. Het nemen van verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging zou een positieve management keuze moeten zijn. Als manager wil je verantwoordelijk zijn voor je bedrijfs- of medisch proces en dan toch ook voor de informatieprocessen en je gegevens?
    Berend de Vries, Comfort-IA

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.