Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Geestelijk lijden is schadepost

Henk Kik
Nu 2013 van start is gegaan, wordt in de praktijk pijnlijk duidelijk wat de ad hoc bezuinigingen van minister Schippers betekenen voorde tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Geestelijk lijden is schadepost
Foto: Henk Kik

Er zijn een flink aantal wettelijke wijzigingen in de ggz-diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s). Ik beperk mij tot de ambulante zorg (zie de lijst onder aan deze bijdrage). Een paar DSM-IV-classificaties die voortaan onder de niet-verzekerde zorg vallen, zijn bijvoorbeeld aanpassingsstoornis en psychische factoren, stoornissen of symptomen die een somatische aandoening beïnvloeden.

Het schrappen van die classificaties uit de verzekerde zorg werpt een drempel op voor mensen om zich aan te melden voor psychotherapie. Bij telefonische aanmelding kan ik niet meer op voorhand zeggen of een behandeling vergoed wordt. Pas na het diagnostische intakegesprek kan ik de patiënt uitsluitsel geven over eventuele kosten. Vergoeding is afhankelijk van de classificatie die ik invoer op basis van mijn diagnostiek.

Ik ben benieuwd welke gegevens het landelijk dbc-informatiesysteem (DIS) over een jaar openbaar maakt over de gestelde classificaties in 2013. Nog meer benieuwd ben ik welke classificaties minister Schippers de komende jaren denkt te moeten schrappen op grond van die informatie van het DIS.

‘Indirecte tijd’

Er is nog een maatregel getroffen die de kwaliteit van zorg ondermijnt en ogenschijnlijk geld oplevert. De productgroep ‘indirecte tijd’ is teruggebracht van 800 naar 100 minuten.

Rekent u mee: Voor een goedlopende psychotherapie is het een vereiste dat ik bij indicatiestelling en afsluiting een brief schrijf aan de huisarts. Voorts wordt er van mij verwacht dat ik een intakeverslag maak, een behandelplan opstel, eventuele informatie opvraag over eerdere behandelingen, eventueel overleg heb met de psychiater, intervisie volg, gespreksaantekeningen maak en actief meewerk aan random outcome monitoring (ROM) waarna ik deze ROM-gegevens aanlever aan Stichting Benchmark GGZ.

Voor al deze bezigheden, die buiten het directe contact met de patiënt vallen, krijgt de psychotherapeut 100 minuten vergoedt, de rest is ‘hobby’.

Eenmansactie

Minister Schippers zegt in de media herhaaldelijk dat zij trots is op de kwaliteit van onze gezondheidszorg. Dat trots-zijn wordt steeds meer een eenmansactie. Een steeds nauwere definitie van ‘ziekte’ als biologisch disfunctioneren geeft voeding aan discriminatie van geestelijke gezondheidszorg ten opzichte van somatische zorg. Het mensbeeld dat uitgaat van bio-psycho-sociaal lijden binnen een specifieke relationele en maatschappelijke context verdampt.

Wisselwerking

Het is zeer opvallend dat een groot deel van de geschrapte classificaties juist betrekking heeft op de wisselwerking psyche-somatiek. Daarnaast komen de ‘milde’ problemen, zoals de aanpassingsstoornis, niet meer voor vergoeding in aanmerking. Terwijl het vanuit preventie-oogpunt glashelder is dat effectieve (vaak kortdurende) behandeling van milde problematiek minder kost dan (vaak langer durende) behandeling van angst- en stemmingsstoornissen.

De NZa-beleidsregels en de dbc-spelregels maken duidelijk: lijden is een ‘schadepost’ geworden. BIG-geregistreerde zorgverleners raken meer en meer gedemoraliseerd.

Henk Kik, klinisch psycholoog en psychotherapeut.

 

 

Een overzicht van DSM-IV-classificaties die vanaf dit jaar niet meer onder de verzekerde zorg vallen:

– Aanpassingsstoornis

– Psychische factoren, stoornissen of symptomen die een somatische aandoening beïnvloeden

– Persoonlijkheidstrekken of ‘copingstijl’ die een somatische aandoening beïnvloeden

– Stressgebonden fysiologische reacties die de somatische aandoening beïnvloeden

– Beweegstoornissen door geneesmiddelen zoals neuroleptisch parkinsonisme of neuroleptische dystonie

– Partner-relatie problemen

– Ouder-kind relatieproblemen

– Relatieproblemen gebonden aan een psychische stoornis of een somatische aandoening

– Problemen in verband met misbruik of verwaarlozing

– Lichamelijke mishandeling van een kind (de reden voor zorg ligt bij het slachtoffer)

– Seksueel misbruik van een kind (de reden voor zorg ligt bij het slachtoffer)

– Verwaarlozing van een kind (de reden voor zorg ligt bij het slachtoffer)

– Lichamelijke mishandeling van een volwassene (de reden voor zorg ligt bij het slachtoffer of dader)

– Seksueel misbruik van een volwassene (de reden voor zorg ligt bij het slachtoffer of dader)

– Antisociaal gedrag bij volwassenen, kind of adolescent

– Met de leeftijd samenhangende cognitieve achteruitgang

– Rouwreactie

– Studie- en beroepsproblemen

– Identiteitsprobleem

– Religieus of geestelijk probleem

– Acculturatieprobleem en levensfaseprobleem.

7 REACTIES

  1. Gisteren maakte Doekle Terpstra bekend, dat de HEAO en de HTS terug komt, ik heb er reikhalzend naar uit gekeken. Waar ik ook naar terug verlang is het oude IMP(voor post rampspoed RIAGG geborenen : Instituut v. Psychotherapie) waar de meest deskundige en ervaren krachten de intakes deden en de heren de Wit en Mengelberg gewoon in loondienst waren.

  2. Lees alle reacties
  3. Gisteren maakte Doekle Terpstra bekend, dat de HEAO en de HTS terug komt, ik heb er reikhalzend naar uit gekeken. Waar ik ook naar terug verlang is het oude IMP(voor post rampspoed RIAGG geborenen : Instituut v. Psychotherapie) waar de meest deskundige en ervaren krachten de intakes deden en de heren de Wit en Mengelberg gewoon in loondienst waren.

  4. Gisteren maakte Doekle Terpstra bekend, dat de HEAO en de HTS terug komt, ik heb er reikhalzend naar uit gekeken. Waar ik ook naar terug verlang is het oude IMP(voor post rampspoed RIAGG geborenen : Instituut v. Psychotherapie) waar de meest deskundige en ervaren krachten de intakes deden en de heren de Wit en Mengelberg gewoon in loondienst waren.

  5. Heel juist Peter de Wit, de klanten van meneer Mengelberg vallen onder de categorie ‘weltschmerz’ en kunnen net zo goed met een maatsch.werkster gaan praten. Opvallend is, dat de wachtlijst meestal omgekeerd evenredig is met de duur van de therapie. Natuurlijk staat Mengelberg nooit in een isoleer om drie uur in de nacht.

  6. Trouwens, een voorgedrukt behandelplan met korte zinnetjes en hokjes die aangekruist kunnen worden kunnen toch ook voldoen? Dan de handtekening van de patient eronder, kopietje naar de huisarts en hups het is klaar.
    Met informatie-overdracht heeft het niets te maken het is net net zo inhoudsloos als een brief van de NUON die ‘een belangrijke tariefsverlaging’ aankondigt die bestaat uit 1 ct/kwu en 2 ct/m3 gas.
    Mijnheer Mengelberg, behandelt u naast Yuppen en grachtengordelmensen ook schizofrenen en manisch-depressieven uit de onderste lagen van de bevolking?

  7. Als dit zo doorgaat is het beste: burgelijke ongehoorzaamheid. Dus levensfaseprobleem wordt angststoornis, seksueel misbruik wordt ptss, cognitieve achteruitgang wordt dementie licht, etc.. De gegevens worden zo vervuild. Bij identiteitsproblematiek is meestal een depressieve en angstioge stemming, ergo….
    Dat er maar 100 minuten aan tijd mag worden geadministreerd: de metingen heten nu follow-up en je gaat als therapeut zelf bijzitten (=directe tijd).
    Een tip voor de minister: haal adhd bij volwassenen uit het pakket. De diagnostiek en behandeling is kortdurend (en daardoor relatief duur want korte trajecten worden relatief goped betaald) maar het gaat om zeer hoge aantallen.
    Met gezondheidszorg heeft dit alles niets te maken. Maar ja, mevr. Schippers is een bestuurder en politicus, dat zegt genoeg, net zo’n type als destijds staatssecretaris van VWS en ex vakbondsman Hendriks die ook vond dat voor een goed gesprek je beter naar de kapper kon gaan. Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

  8. Door DBC-registraties te verrichten, en op grond hiervan te declareren, leveren psychiaters en psychotherapeuten helaas zelf de diagnostische data aan die het staat en verzekeraars mogelijk maken vergoeding af te wijzen. Met andere woorden, via DBC’s delven zij het graf van hun patiënten (en op termijn ook van zichzelf). Naar verluidt zal ook depressie uit het verzekerde pakket worden geschrapt. ‘Zelf uitvogelen’, ‘geen ziekte’, vindt de minister.
    Slechts een relatief kleine groep weigert DBC’s te registreren. Zie devrijepsych.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.