Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1
Lilian Marijnissen
Hetti Willemse schreef recent op Zorgvisie dat Abvakabo FNV “rekent voor eigen parochie”. In haar opinie gaat ze echter volledig voorbij aan de werkelijkheid waarmee duizenden zorgmedewerkers en ouderen en gehandicapten op dit moment worden geconfronteerd. Dit is een werkelijkheid van enorme onzekerheid, het verliezen van werk en inkomen en het verliezen van zorg.
001_RBIAdam-image-1442906.jpeg

Willemse stelt dat het eigenlijk wel meevalt met de bezuinigingen op de zorg en als zorgmedewerkers een tijdje geen loonstijging krijgen, meer mensen aan het werk kunnen blijven. Het is wel grof hoe Willemse hiermee de rekening van de bezuinigingen direct doorschuift naar de medewerkers in de zorg. Veel medewerkers in de zorg hebben afgelopen periode in moeten leveren omdat de prijzen harder stegen dan hun lonen. Veel medewerkers in de huishoudelijke zorg hebben afgelopen tijd zelfs loon in moeten leveren omdat ze moesten ‘kiezen’ tussen ontslag of tot wel 20% loon inleveren.

Daarbij heeft Abvakabo FNV in 2013, tijdens de onderhandelingen over het zorgakkoord, voorgesteld om de loonstijging in de gehele zorgsector (dus care én cure) iets te matigen, waardoor een groot deel van de bezuinigingen niet nodig zou zijn. Tienduizenden banen konden op deze manier behouden blijven en voor nog meer cliënten hun zorg. Dit voorstel is echter door het kabinet en andere vakbonden afwezen.

Extra investeren

Abvakabo FNV maakt zich grote zorgen om de ontwikkelingen in de zorg en de gevolgen die dit gaat hebben voor de werkgelegenheid. Het kabinet stelt dat de zorg ‘extramuraliseert’: de zorg zou verschuiven van de instelling naar de wijk. De grootste vakbond in de zorg ziet deze beweging echter nauwelijks op gang komen. Verzorgingshuizen sluiten omdat ouderen langer thuis blijven wonen. Echter, op de huishoudelijke zorg en op de dagbesteding wordt tegelijkertijd óók ongekend bezuinigd. Dat gaat niet samen. Als er thuis meer zorg nodig is, zou er juist extra geïnvesteerd moeten worden in de thuiszorg.

Akkoorden

Willemse verwijt Abvakabo FNV niet mee te doen aan ‘welke cao of werkgelegenheidsakkoord dan ook’. Abvakabo FNV sluit graag akkoorden als de zorg en medewerkers in de zorg hier beter van worden. Maar bijvoorbeeld een sectorplan waarin miljoenen gestoken worden in om- en bijscholing van zorgmedewerkers naar ander werk dat er vervolgens niet is, is niet alleen zonde van het geld, maar ook de omgekeerde wereld. Liever dat geld steken in de zorg en minder bezuinigen, dan kunnen ook meer zorgmedewerkers aan het werk blijven.

Concurreren

Bezuinigen op de zorg is volgens Abvakabo FNV prima mogelijk. Maar dan wel op een andere manier! En niet door te snijden in de meest goedkope vorm van zorg. Maar wel door bijvoorbeeld de bureaucratie nu eens echt aan te pakken: meer regie te geven aan zorgprofessionals, te stoppen met de vele papieren die ingevuld moeten worden, topinkomens en management lagen terug te dringen. Maar ook door te stoppen met het hele circus van de aanbestedingen in de zorg. Geld voor zorg gaat nu naar juristen, inkopers en onderhandelaars. Zorgorganisaties zouden elkaar kunnen versterken door meer met elkaar samen te werken, in plaats van te concurreren.

Banen op de tocht

Over het aantal banen dat op de tocht staat, lopen de meningen uit een. Uit onderzoek dat het ministerie zelf heeft laten uitvoeren blijkt dat er tot 120.000 banen op de tocht staan. Abvakabo FNV ziet dat tijdelijke contracten het afgelopen jaar bij zorginstellingen afgelopen jaar niet verlengd zijn. Hierdoor zijn tienduizenden al hun baan verloren zonder dat er een vakbond aan te pas komt, zonder dat er een stukje in de krant komt of er ergens melding wordt gemaakt van het ontslag. Deze ontslagen tellen vaak niet eens mee in de berekeningen.

Grote zorgen

Overigens worden de kosten voor de advertentie van bekende Nederlanders in de Volkskrant schromelijk overdreven en bedroeg in werkelijkheid ongeveer de helft van het door Willemse becijferde bedrag. Maar veel belangrijker: breed in de samenleving leven grote zorgen over de toekomst van de zorg. Steeds meer mensen zien in dat je niet tegelijkertijd de verzorgingshuizen kunt sluiten én enorm kunt snijden in de thuiszorg. Dit zal veel ouderen en gehandicapten hun zorg kosten. En met name de lager opgeleide zorgmedewerkers, voor wie het nog moeilijker is een nieuwe baan te vinden, zullen de rekening krijgen van deze grootse bezuiniging.

 

Lilian Marijnissen, vakbondbestuurder Abvakabo FNV

1 REACTIE

  1. Dit beleid is geen self fulfilling prophecy, het is zelf geïndiceerde rampspoed. De wens van de regering vindt een bevestiging in het wensdenken van de ouder wordende mens. Die wil liever thuis blijven wonen, die wil liever gezond blijven en met haar naasten om zich heen oud worden. Ha, denkt de politiek, waar of niet waar, wij kunnen op basis daarvan al vast gaan bezuinigen. Alle mensen die zij kennen op de golfclub hebben het ook goed voor elkaar. Dat geldt dus ook voor de rest van Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.