Een ernstig geval van adware, was al snel de conclusie. Adware is bij het grote publiek nog vrij onbekend. Het is software die advertenties op uw scherm zet. Niet erg schadelijk, zult u zeggen, hooguit vervelend. De reclame die u tegenwoordig door Google voorgeschoteld krijgt bij YouTube-filmpjes zijn daar een voorbeeld van. Valt het u op dat de filmpjes uw recente online zoekgedrag weerspiegelen?
Extenties
Sommige websites hangen uitbreidingen in uw browser, zogeheten extensies. Soms onder het mom van extra functionaliteit, zoals een toolbar, vaak echter zonder dat u het merkt. Dit is de meest voorkomende vorm van adware. Zo’n extensie volgt wat u doet op internet en reageert daarop door gericht advertenties in uw browser te tonen. Sommige gaan wel heel ver: Tikt u het adres van een site in dan wordt gelijk een extra site met aanbiedingen geopend, gaat uw muis over een plaatje dan ziet u de prijslijst van een site waarop u het getoonde voorwerp kunt bestellen of er staan, heel geniepig, ineens wat extra regeltjes in de resultaten van uw zoekopdracht. Uw zoekvragen beïnvloeden wat de extensie doet en de extensie beïnvloedt uw beleving van internet.
Knappe software
Adware is knappe software. Het verzamelt gegevens over u, zoekt daar het juiste reclamemateriaal bij, presenteert dat op een geschikt moment, noteert uw reactie op de reclame, en stuurt de over u verzamelde gegevens terug aan het bedrijf dat ‘big data’ voor marketing verhandelt. Het vervelende is dat over u informatie wordt verzameld zonder dat u gelegenheid heeft gehad daar expliciet toestemming voor te geven. Die had u vast niet gegeven als u wist wat er gaande was.
Zorgverleners
In de zorg gaat veel geld om. Adware is een moderne aanpak om de inkomsten van leveranciers te vergroten. Mogelijk worden heel veel zorgverleners er door beïnvloed zonder dat ze het door hebben. En het is waarschijnlijk dat de software informatie op het werkstation verzamelt en doorstuurt aan een externe organisatie. Over de zorgverlener, maar wie misschien ook wel informatie over patiënten van wie de informatie in een medisch programma op internet wordt genoteerd.
Het wordt griezelig als je bedenkt dat bij de zorgverlener specifiek reclame gemaakt kan worden voor producten voor precies zijn patiëntengroep. Ik ken hier nog geen reële voorbeelden van in Nederland maar bekend zijn de adware-advertenties voor farmaceutische producten – meestal voor mannen – uit het buitenland.
Spionage
Adware wordt steeds meer gezien als kwaadaardig omdat het van advertenties over kan gaan in privacyschending en zelfs spionage. De omvang van de invloed van deze software is onbekend maar die zou best eens flink kunnen zijn.
Om adware weg te krijgen, helpt een viruschecker nauwelijks. Er is speciale programmatuur voor nodig. Wanneer u zoekt op ‘adware verwijderen’ vindt u er een stel. Helaas staan deze nog in de kinderschoenen: Ik had drie verschillende programma’s nodig om de zeven adware-pakketten te verwijderen die mijn dochter had opgepikt.
Berend de Vries
Managing Partner Comfort-IA
Tja…
ZorgVisie, c.q. Reed Business Media, kan het zelf ook als de beste…