Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AI leidt tot nuttige inzichten maar blijft een belofte

Informatie-architect John van Rooij begrijpt de hypes rond Artificiële Intelligentie (AI) en big data. Maar de ontwikkeling en toepassing ervan vereisen volgens hem de nodige natuurlijke intelligentie, tijd en inspanning.
John Van Rooij Zv

Na big data lijkt AI de nieuwste hype, ook in de zorg. De gedachte dat er een technologische oplossing is voor veel, zo niet alle, problemen is kennelijk onweerstaanbaar. De praktijk is echter weerbarstig. De ontwikkeling en toepassing van alle technologie, ook medische, vereist de nodige natuurlijke intelligentie.

Intelligentie

Intelligentie is een moeilijk te definiëren begrip, laat staan Artificiële Intelligentie. De Britse wiskundige Alan Turing heeft de vraag ‘Can machines think?’ gelijk gesteld aan de vraag of een machine in staat is een ondervrager een tijdje in de waan te laten dat hij met een mens te maken heeft. Turing stelde dusdanige eisen aan deze test (bijvoorbeeld communicatie via geschreven tekst) dat het antwoord alleen maar ‘ja’ kan zijn.

Vertaald naar de zorg: is een arts in staat een patiënt te onderscheiden van een simulatie op basis van communicatie via email? Iedere praktiserende zorgprofessional weet natuurlijk dat het zo niet werkt. Turings speculatie heeft desalniettemin geleid tot generaties van AI-gelovigen. Hun inspanningen hebben veel inzichten opgeleverd, maar AI is nog steeds een belofte.

Algoritmen

Eén van die inzichten is dat voor sommige specifieke taken de toepassing van bepaalde programmeerbare regels (algoritmen) goede of betere resultaten kan opleveren dan traditionele werkwijzen. Ook is gebleken dat in sommige gevallen het algoritmisch combineren van gegevens betere en snellere voorspellingen kan opleveren dan het klinisch combineren van gegevens.

De ontwikkeling van algoritmen is echter niet eenvoudig; er is veel kennis voor nodig; vakinhoudelijke en technologische. Vakinhoudelijke kennis die kan worden geëxpliciteerd en geformaliseerd door middel van kennistechnologie.

Algoritmen kunnen ook worden ontwikkeld op basis van grote hoeveelheden gegevens door middel van de toepassing van statistische methoden of het trainen van neurale netwerken. Ook dit vereist zowel vakinhoudelijke als technologische kennis, dus natuurlijke intelligentie.

John van Rooij is informatie-architect en adviseur gegevensbescherming.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.