Gisteren werd duidelijk dat hiervan 100 miljoen elders in de Wlz-begroting is gevonden.
Sigaar
Dat betekent dat van de 500 miljoen een bedrag van 100 miljoen een sigaar uit eigen doos is. Ook elders in de begroting wordt flink geschoven. Er wordt bijna 300 miljoen euro overgeheveld naar de persoonsgebonden budgetten omdat er ondanks alle problemen met de uitbetaling nog steeds een groeiende belangstelling is voor de pgb’s. De raming voor zorg in natura is naar beneden bijgesteld.
Langdurige zorg
Het moet gezegd. Dit kabinet kan terugkijken op een huzarenstukje. De ingrijpende hervorming van de langdurige zorg is gelukt. En de ieder jaar weer stijgende zorguitgaven zijn beteugeld. Geholpen door een hele lage inflatie zijn de collectieve zorguitgaven gedaald als percentage van het bruto binnenlands product (de waarde van wat we met zijn allen produceren) met 0,1 procent tot 9,5 procent. De vraag is hoe blij we daar mee moeten zijn? De afgelopen week zwol de kritiek op het kabinet aan. Er hadden honderduizenden banen behouden kunnen blijven als er niet zo rigoreus was gesneden, zei bijvoorbeeld het Economisch Bureau van ING. Een groot deel van die banen bevond in de zorg.
Durige geneesmiddelen
In de laatste begroting staat geen ambitie meer. De bewindslieden willen niet over hun graf heen regeren. Dat betekent dat de zorgsector met tal van vragen achterblijft. Hoe moet het nu verder met de meerjarenafspraken? Hoe moet het nu verder met de dure geneesmiddelen? Hoe moet het nu verder met een euthanasiewetgeving die mensen met dreigende dementie geen zekerheid biedt. Hoe moet het nu verder met de digitalisering van de zorg? Met het toezicht op de menswaardige opvang in de verpleeghuizen? Met de afbouw van de residentiele jeugdzorg die te ver doorschiet. Na het gesaneer van de afgelopen jaren zijn de plannenmakers wel erg stil. En de problemen in deze onzekere wereld zijn verrassend groot gebleven.