Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Appel voor de dorst

Redacteur KinderopvangTotaal
Van alle kanten wordt een aanslag gepleegd op uw spaarpotten. Langzaam, of eigenlijk steeds sneller, worden de geesten rijp gemaakt om uw vermogen aan te spreken. De hoogte van de pensioenuitkering is verre van zeker geworden. En de zorg wordt te veel en te duur met het explosief stijgende aantal ouderen. Er moeten oplossingen komen!
Appel voor de dorst

SCP-directeur Paul Schnabel deed vorige week een duit in het zakje met zijn idee om de waarde van het eigen huis op latere leeftijd in te zetten om de eigen zorg te financieren. Niks een leuk centje voor de kinderen als erfenis. Nee, het opgebouwde vermogen zelf opsouperen om de gewenste en benodigde zorg in te kopen. Op zich geen nieuwe gedachte, maar wellicht landt het nu. De samenleving is er ‘rijp’ voor. Iedereen ziet de zorgkosten de pan uit rijzen en het aantal ouderen toenemen.

Opgesoupeerd

In 2005 is er een onderzoek gepubliceerd: Appel voor de dorst?, aanwending van vermogen van ouderen uit de woningmarkt, door Marietta Haffner van de TU Delft. Haar conclusie was dat mensen het vermogen in de eigen woning beschouwen als appeltje voor de dorst en het liever niet gebruiken om de ‘oudedag’ te financieren. Een terechte vraag die de onderzoekster stelt, is hoe lang het duurt voordat het vermogen is opgesoupeerd. Het te besteden vermogen moet wel gecorrigeerd worden met allerlei variabelen. Zoals de koopprijsstijging of –daling, de huurprijs van een nieuwe woning en de rente over het vrijvallende bedrag. De uitkomst van deze berekeningen: een eigen vermogen van 175.000 euro kan bij een maandelijks benodigd bedrag van 1500 euro (huur) al in het elfde jaar op zijn. Voor één persoon. Wie een huurhuisje voor 500 euro per maand vindt, kan 29 tot 35 jaar zorg kopen.

Meergeneratie-gezin

Het is van tweeën een: of je zorgt dat je niet te lang leeft en niet veel zorg nodig hebt. Of je ruilt je mooie, ruime huis in voor een klein ‘arbeidershuisje’ in een goedkope buurt en zorgt dat je daar nog lang zelfstandig wonen en zorg kunt combineren. Misschien is het meergeneratie-gezin – ouderen wonen aan bij hun kinderen – een betere optie? De tijd is er rijp voor. (Zorgvisie – Carolien Stam)

15 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En allemaal naar de gesubsidieerde universiteit en andere opleidingen en daarna een jaartje een reis om de wereld maken zoals voor de “niet boomende generatie” gewoon is maar voor de booming generatie om financiële redenen niet kon! Daarna gaan wij wel in een door de woningeigenaren gesubsidieerde huurwoning zitten.
    Voor de zorg betalen en betaalden wij al vele jaren hoge premie, ook voor de kinderen die nu nog gratis zijn meeverzekerd!

  3. Wat jammer dat we vroeger een huis hebben gekocht, en daar jarenlang aan hebben afgelost. We hadden dat geld beter kunnen opmaken aan vakanties, luxe spullen enzovoorts. Misschien is het nog niet te laat om nu ons huis te verkopen en nu beginnen met potverteren, zodat we net als mensen die “gewoon” huren dadelijk de gewone zorg krijgen die iedereen krijgt als je geen eigen huis hebt.

  4. Misschien is de tijd rijp om onze Nederlandse spaarzaamheid aan de kant te zetten en lekker alles te verbrassen. Waarom zuinig zijn als iemand anders daarna lekker jou geld uit gaat geven om je dezelfde zorg te kunnen bieden die een ander krijgt zonder daarvoor gespaard te hebben?

  5. Mensen beschouwen het vermogen in de eigen woning dus als appeltje voor de dorst en willen het liever niet gebruiken om de ‘oudedag’ te financieren. Is dat “appeltje voor de dorst” niet gerealiseerd dankzij de samenleving (hypotheekaftrek, booming huizenmarkt waarvan de niet boomende generatie helaas niet meeprofiteert)? En nou ook nog eens profiteren van gratis zorg voor de rest van je leven terwijl je over een kapitaal van 175.000,- beschikt? Nee, want dat is immers is een “appeltje voor de dorst”….
    Wat een non-discussie overigens. Alsof de zorgkosten zitten in de woonruimte. Dat is alleen nog aan de orde als je naar het verzorgingshuis “moet”, en praktisch feit is dat je daar inmiddels echt niet meer 11 jaar verblijft.
    Let ook op het denigrerende “huurhuisje van 500 euro”; goed passend bij het gedachtengoed van de columniste.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.