Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bankentax

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
29 miljard euro moet de overheid bezuinigen om aan de Europese begrotingsregels te voldoen, heeft het Centraal PLanbureau berekend. Het leeuwendeel daarvan moet van de zorg komen. De cure moet waarschijnlijk circa 6 miljard euro ophoesten, de care ruim 4 miljard euro. Het zal een vrijwel onmogelijke klus zijn om dat geld bij elkaar te vegen.
Bankentax

Oud-staatssecretaris Bussemaker werpt in NRC Handelsblad licht op plannen die circuleren op het ministerie. Een mogelijkheid is bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zelf huur te laten betalen. Dat zou 625 miljoen euro opleveren. Verrassend, want enkele maanden geleden vertelde ze de Kamer dat het CPB had uitgerekend dat het scheiden van wonen en zorg de overheid netto niet veel oplevert. De bezuinigingen bij VWS vallen zo’n beetje weg tegen de hogere uitgaven voor huursubsidie op het ministerie van Volkshuisvesting. Een andere mogelijkheid is om zorginstellingen efficiënter te laten werken. Als de slechtst presterende aanbieders net zo efficiënt gaan werken als de koplopers, levert dat miljarden op. Die mantra verkondigt het ministerie al jaren. Maar hoe is dat af te dwingen? Zelfs het bewezen efficiënte bedrijfsmodel van Buurtzorg Nederland serveren veel thuiszorgbestuurders af.

Bezuinigingen cure boterzacht

Ook de bezuinigingen op de cure zijn boterzacht. Het CPB maakte vorige zomer gehakt van Klinks plan om met de uitbreiding van het b-segment een miljard euro te besparen. Bij nieuwe berekeningen in november kwam het CPB uit op een half miljard euro. Maar pas op de lange termijn en alleen als verzekeraars echt risico gaan lopen.

Basispakket uitkleden

De makkelijkste weg is het basispakket uitkleden en de eigen bijdragen verhogen. Mensen moeten dan zelf de rekening betalen voor de huisarts en medicijnen. Dat leidt ertoe dat vooral burgers de rekening krijgen, terwijl niet zij maar banken veroorzakers van de crisis zijn. Het vreemde is dat er door de crisis al meer premiegeld bedoeld voor zorg verdwijnt in de kluizen van banken, omdat ze een hogere rente vragen. Voer een bankentax in en laat banken meebetalen aan het terugdringen van de staatsschuld. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het is schandalig dat de burger weer moet lijden onder het misbeleid van de gevallen regering, Deze regering wilde graag bij de Europese unie inclusief de grondwet dus moeten zij ook maar zien hoe ze dat bedrag ophoesten, misschien uit IJsland? daar zit ook nog geld van ons land. Het wordt tijd voor een beter beleid.

  2. Lees alle reacties
  3. Natuurlijk, de burger betaalt de rekening. Is dat niet altijd zo geweest? De duivel schijt op de grootste hoop, in dit geval die van de banken.
    Straks maken ze het nog zo bont dat je een ziektebelasting betaalt bij ziekte of je mag je melden bij het kamp – als je 67 bent – om daar z.s.m. uit het lijden verlost te worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.