Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beste ziekenhuis van Nederland (deel 1)

Het begint alweer jaarlijkse ziekenhuislijstjes te druppelen. Vlak voor het AD en Elsevier heeft een consultant zijn nieuwste bevindingen gepresenteerd. De beste ziekenhuizen van Nederland zijn klein en liggen in het noorden.
Beste ziekenhuis van Nederland (deel 1)

Klein is fijn

Kleine ziekenhuizen (omzet < 75 miljoen euro) presteren beduidend beter dan de grote (omzet > 125 miljoen euro). De top vijf in de algemene ranking bestaat uit louter kleine ziekenhuizen.

De grote algemene en topklinische ziekenhuizen scoren bijna allemaal benedengemiddeld. Schaalvergroting en fusies blijken niet te leiden tot kostenbesparing en kwaliteitsverbetering.

Het beste ziekenhuis van Nederland (roffel, roffel, tatatata):

1. Wilhelmina Ziekenhuis te Assen

2: Nij Smellinghe in Drachten

3. Bethesda Ziekenhuis te Hoogeveen.

Dat alles beweert Roland Berger Strategy Consultants op basis van een benchmarkstudie onder 94 ziekenhuizen. Vorig jaar was Nij Smellinghe nummer 1 in deze studie.

Nu nog even afwachten met welke conclusies het AD (St. Fransicus Roosendaal op 1 in 2005) en Elsevier (OLVG pakte goud) komen.

Door: Ruud Koolen

Ik moet waarschijnlijk worden geopereerd wegens een aneurysma. Mijn leeftijd is 79 jaar. De waarde is momentel 5. Ik woon in Amsterdam-Noord. Ik hoorde dat het Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein daarin daarvoor de beste specialisatie heeft. Kunt U dat ook in mijn geval aanbevelen en bevestigen ? Zeer graag Uw vizie!Het is geen buikwand-aorta-aneurysma maar het zit hoger in de borstkas.

atema@quicknet.nl dinsdag 24 april 2007

Kleine ziekenhuizen doen het beter. Uiteraard doen kleine ziekenhuizen het beter. Zij behandelen immers de eenvoudige aandoeningen, het liefst in dagbehandeling. Het is duidelijk dat deze aandoeningen minder complicatierisico’s met zich mee brengen. Er is dus minder personeel nodig voor een eenvoudige patientencategorie. Patienten met iets minder eenvoudige aandoeningen, zoals alvleesklierkanker, slokdarmkanker en het aneurysma van de aorta worden doorverwezen, hetgeen uiteraard ook het beste is, daar in deze ziekenhuizen geen enkele ervaring is met de behandeling van deze wat meer gecompliceerde aandoeningen. Dit zijn aandoeningen die het ziekenhuis geld kosten, dus financieel is dit ook beter voor de kleine ziekenhuizen. Er is derhalve meer tussen hemel en aarde dan alleen bovengenoemde zaken. Laat iedereen dus vooral doorgaan met goede patientenzorg te leveren en laten we geen appels met peren vergelijken!

G.J. Glade, chirurg vrijdag 15 september 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.