Het CDA en de PvdA moeten hun verkiezingsprogramma nog presteren. Ook bij deze partijen heerst onvrede over de manier waarop het eigen risico in rekening wordt gebracht. Pogingen van de PvdA om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, liepen vier jaar geleden uit op een mislukking. Het was opgenomen in het regeerakkoord, maar het plan ging niet door vanwege uitvoeringsproblemen.
Stijging eigen risico
Vier jaar later is de onvrede over het eigen risico alleen maar groter geworden. In de jaren 2008 tot en met 2012 steeg het bedrag dat mensen bij een beroep op zorg zelf moeten betalen van 150 euro naar 220 euro. In 2013 werd het bedrag flink verhoogd naar 350 euro en in de jaren die volgden, liep dit bedrag geleidelijk op. Het eigen risico wordt gebruikt als instrument om het gebruik van zorg af te remmen en als financieringsbron. Vandaag is bekend geworden dat het bedrag in 2017 gehandhaafd blijft op 385 euro. Daarmee lijkt de bovengrens bereikt.
Premie ziektekostenverzekering
Bij hoge eigen risico’s vragen mensen zich af waarom ze eigenlijk premie betalen voor hun ziektekostenverzekering. En die premies stijgen ook nog. Dat maakt dat de betaalbaarheid van de zorg de komende maanden een belangrijk verkiezingsthema zal zijn. Bureau Ipsos wees daar deze week al op. Ook vanuit een andere hoek zal dit thema gevoed worden. Namelijk wanneer over een paar weken de eerste premies voor 2017 bekend worden gemaakt. Er komt een aantal zaken samen. Bij de hervorming van de AWBZ zijn delen van de zorg overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet, bijvoorbeeld de langdurige ggz. Er is een ingroeitraject afgesproken dat erop neer komt dat de basisverzekering geleidelijk duurder wordt. Daarnaast hebben de zorgverzekeraars inmiddels zoveel vermogen gebruikt om de premies te verlagen dat ook hier het eind in zicht begint te komen. En dan spelen er nog enkele technische factoren. Ingewijden speculeren al over een premiestijging van 10 procent.
Het eigen risico mag dan gelijk blijven, we staan aan de vooravond van een flinke stijging van de zorgpremies. En ook in 2018 en de jaren erna, als de zorgkosten volgens het Centraal Planbureau bij ongewijzigd beleid weer flink oplopen, liggen hogere zorgpremies in het verschiet.
Inkomensafhankelijk
Linksom of rechtsom zullen de hogere zorglasten betaald moeten worden. Afschaffing van het eigen risico zal alleen al 3,7 miljard euro gaan kosten. Als het aan GroenLinks ligt, zit de oplossing in belastingheffing elders. Als ook de andere partijen daarvoor kiezen, worden de zorguitgaven optisch goedkoper gemaakt en worden ze steeds meer inkomensafhankelijk. Dat is goed voor het beteugelen van maatschappelijke onvrede, maar de totale zorguitgaven zullen er niet door dalen.
Het Nationaal Zorgfonds (www.nationaalzorgfonds.nl) is zeker haalbaar. Het CBS, dat eerlijk gezegd met veel liberalen niet bepaald onafhankelijk is, keek bij de berekening alleen naar de kosten maar niet naar wat het nationaal zorgfonds oplevert.
– einde aan overstapcircus. Kosten meer dan 100 miljoen euro per jaar!
– geen peperdure reclamespotjes, blaadjes etc. honderden miljoenen per jaar
– bureaucratie door de verschillende zorgverzekeraars kost volgens bestuurders in de zorg EEN DERDE VAN HET BUDGET!
– één inkoper
– einde topinkomens. Alleen al bij Achmea inkomens boven een miljoen per jaar
– het zorgmijden maakt dat waar iemand in het begin nog eenvoudig aan een knobbeltje in de borst te helpen was tot een peperdure, langdurige kankerbehandeling (nog even naast het enorme leed dat te voorkomen was)
– marktwerking werkt fraude in de hand. Uit RADAR uitzending bleek dat artsen veel ONNODIGE handelingen verrichten om kassa te laten rinkelen. tot zelfs kinderartsen die verplicht werden kinderen twee keer onder narcose te brengen terwijl het makkelijk tijdens één operatie had gekund
enz.
Dus, ga naar: http://www.nationaalzorgfonds.nl en laat je steunbetuiging achter
Klopt, op ESB maakte men al gehakt van de vermeende "uitvoeringsproblemen"; het was primair een politiek probleem.
Schippers had geen zin in een inkomensafhankelijk eigen risico en het werd op uitvoeringsproblemen gegooid. Met name privacy, wat nogal een opmerkelijk argument is, aangezien zorgverzekeraars logischerwijs alles al weten over onze gezondheid. Het is in ieder geval helemaal niet nodig dat een gestaffeld eigen risico direct bij de burgers door de zorgverzekeraars wordt geïnd.
@Erik, zorg wordt niet goedkoper van andere financieringsbronnen, maar wel betaalbaarder voor kwetsbare groepen burgers. Het debat ging jaren teveel over macrobetaalbaarheid en te weinig over betaalbaarheid voor de individuele burger. De politiek krijgt daarvan nu de rekening gepresenteerd.
Het inkomensafhankelijke eigen risico ging niet door vanwege "uitvoeringsproblemen"? Kan me dat niet zo herinneren. Hoogstens het enorme gekrakeel van Hans Wiegel.