Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: De CSRD is (ook) een kans

Op Zorgvisie verscheen op 18 januari het artikel ‘Zorg wil onder nieuwe Europese duurzaamheidsrapportage CSRD uitkomen’. In het artikel geven brancheorganisaties aan dat zorginstellingen onevenredig geraakt worden en er een ongelijk speelveld ontstaat tussen zorg-bv’s enerzijds en stichtingen en verenigingen anderzijds als de gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De bezwaren gaan vooral over de hoge kosten en de extra administratieve last die met de invoering van de CSRD gepaard gaan.
's Heeren Loo
Ernst Klunder, bestuursvoorzitter 's Heeren Loo. Foto: Cheese Works

Het is zeer terecht dat er aandacht gevraagd wordt voor de risico’s die de invoering van CSRD met zich mee kan brengen. Toch kan de CSRD ook als een kans gezien worden.

Duurzaamheidsrapportage

De CSRD is een Europese richtlijn die eist dat grotere bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken. In deze rapportage komen drie gebieden aan bod: Environment (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur), samen de ESG genoemd. Rapporteren gaat aan de hand van een aantal standaarden, deels gelijk voor alle sectoren en deels specifiek per sector. Je kunt dan denken aan het verschaffen van informatie over bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van de organisatie, de man-vrouwverdeling in de top, het personeelsbeleid of informatie over de duurzaamheid van de leveranciers.

’s Heeren Loo en CSRD

’s Heeren Loo is de grootste instelling in de gehandicaptenzorg in Nederland. Met 15.000 cliënten, 16.000 medewerkers en 700.000 m2 aan vastgoed ligt er een flinke uitdaging op het gebied van duurzaamheid waar we inmiddels tien jaar lang aan werken. In 2022 hebben wij ons georiënteerd op de gevolgen van de invoering van de CSRD en vervolgens besloten ons hierop voor te gaan bereiden. Niet omdat we het moeten, maar omdat we het willen.

Binnen ’s Heeren Loo werken we al een flink aantal jaren aan verduurzaming van de organisatie. In eerste instantie vooral om onze negatieve milieu impact terug te brengen, maar in de laatste jaren is de focus verschoven naar zoveel mogelijk sociale impact maken voor de cliënten, medewerkers en de maatschappij. We willen de wereld graag beter achterlaten dan we hem aantroffen en geloven in modern rentmeesterschap. Maar hoe maak je al die inspanningen objectief zichtbaar? En hoe leg je op een goede wijze verantwoording af aan je maatschappelijke omgeving?

CSRD als kans

En daar wordt de CSRD interessant. Die schrijft namelijk voor dat je samen met belanghebbenden in beeld brengt wat voor jou materiële thema’s zijn. Dit doe je door te kijken naar impact (de zogeheten impactmaterialiteit) en de kansen en risico’s die zich in de toekomst voordoen (financiële materialiteit). Dat geeft richting, nieuwe inzichten en de mogelijkheid om regie te pakken op wat beïnvloedbaar lijkt. En het interessante is dat je dan misschien wel over minder rapporteert dan nu. In ieder geval rapporteer je over wat voor jou en de belanghebbenden relevant is.

Veel is hetzelfde

Iedere instelling is uniek, maar ook weer niet. De veronderstelling is gerechtvaardigd dat de meeste thema’s die bij ’s Heeren Loo spelen ook voor collega-instellingen gelden. Daarom zijn we in overleg met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en enkele andere instellingen in onze sector om te kijken of we tot een gemeenschappelijk kader kunnen komen. Door samen op te trekken, verminderen we de administratieve lasten, reduceren we de kosten en versnellen we de duurzaamheidsbeweging. Dit sluit overigens goed aan bij de oproep van Actiz om tot een standaard format te komen voor vragen van ketenpartijen. Ook over de branches heen is het goed om af te stemmen en regie op de invoering van de CSRD te houden.

Risico of kans?

We willen met elkaar naar een toekomstbestendige zorg. Dat kan alleen als we aandacht hebben voor de mens, het milieu en de maatschappij. Als we weten wat er wel en niet goed is, kunnen we daarop verbeteren en hierover ook transparant zijn naar binnen en buiten. Daarbij kunnen we informatie over duurzaamheidsaspecten slim verbinden en integreren met dat wat we al vastleggen en rapporteren. De CSRD kan een goed hulpmiddel zijn om dat mogelijk te maken. Voorlopig zie ik het dus nog maar even als een kans.

Door: Ernst Klunder, voorzitter raad van bestuur van ’s Heeren Loo

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.