De Eindhovense start-up VPI is erin geslaagd bestaande CT- en MRI-beelden om te zetten naar hoogwaardige 3D-volumemodellen. Een arts kan vervolgens door zo’n driedimensionaal model heen vliegen, details visualiseren en sneller en makkelijker tot een diagnose komen. Het enige wat een arts nodig heeft, is een 3D-monitor of televisie en een 3D-bril.
Surgical confidence
Deze technologie wordt al in verschillende Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen met veel succes gebruikt. Zij heeft dan ook verscheidene belangrijke voordelen. Zoals al genoemd, kom je sneller en eenvoudiger tot een goede analyse van de actuele situatie van de patiënt. Dat kan in belangrijke mate bijdragen aan surgical confidence. Zeker bij complexe operaties is dat een enorm voordeel. De technologie van VPI Reveal wordt bijvoorbeeld door chirurgen met uiteenlopende aandachtsgebieden gebruikt om operatieplannen te maken en die na afloop te evalueren. Zij zijn enthousiast over de mogelijkheden.
Een tweede voordeel is, is dat je met deze techniek de patiëntbetrokkenheid kunt vergroten. Het lezen van traditionele CT- of MRI-scans vergt de nodige ervaring. Die is bij 3D-beeldtechniek niet nodig. Je kunt de patiënt goed laten zien wat er aan de hand is in zijn of haar lichaam. Dat zal vooral de jongere generatie aanspreken, die is opgegroeid in een sterke beeldcultuur.
Inzet van cloudtechnologie
Deze innovatieve en inmiddels bewezen beeldtechniek opent ook nieuwe wegen om meer te doen met data. Op dit moment is het gebruik van de techniek nog afhankelijk van in het ziekenhuis geïnstalleerde software en 3D-apparatuur. Doel is om daar verandering in te brengen door gebruik te maken van cloudtechnologie van Microsoft Azure. Het Hilversumse bedrijf Xpirit is hiermee bezig. Deze vervolgstap levert nieuwe mogelijkheden op. In de eerste plaats biedt cloudtechnologie ongelimiteerde opslagmogelijkheden; een belangrijk aspect bij beeldtechnologie die immers veel opslagcapaciteit vereist. In de tweede plaats kan door middel van self-learning en deep-learning meer inzicht worden verkregen in de beelden. Deze leertechnieken zijn voorbeelden van kunstmatige intelligentie, waarbij grote hoeveelheden beelden met behulp van algoritmes te analyseren zijn. Zo kan de arts snel patronen ontdekken in beelden, wat weer kan bijdragen aan een betere diagnose en een beter behandelplan.
Snellere softwaredistributie
Dankzij cloudtechnologie is de 3D-software sneller en eenvoudiger te distribueren onder ziekenhuizen en klinieken. Je hoeft de software immers niet bij elke instelling apart te installeren, deze kun je via het internet beschikbaar stellen. Dat zal de drempel om het in de medische praktijk te gebruiken verlagen en zo de acceptatie sterk versnellen.
Jan Heyligers is vaatchirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij verzorgt tijdens de beurs Zorg & ICT een presentatie over het gebruik van 3D-technologie in de chirurgische praktijk. Zorg & ICT is de vakbeurs voor digitaal gedreven zorg en vindt plaats van 17 t/m 19 april 2018 in Jaarbeurs Utrecht.