En dat terwijl het nu juist economisch zoveel beter gaat.
Wachtlijsten
Helaas. Bestuurder Rob Dillmann van Isala in Zwolle waarschuwt voor ellenlange wachtlijsten. Hij krijgt steun van vijf collega’s van andere grote ziekenhuizen. De wachtlijsten zijn er nu al, maar ze worden steeds langer, zegt Dillmann. De zorgvraag neemt toe vanwege de vergrijzing en daardoor komt de toegang tot het ziekenhuis onder druk te staan wat dus leidt tot wachtlijsten. En dit komt allemaal doordat de curatieve zorg het dit jaar met 1,9 miljard euro minder moet doen. Want nu hebben ze geen geld meer voor innovaties, vooral op het gebied van e-health. Misschien niet geheel toevallig is 1,9 miljard euro bijna 2 miljard euro en dat is weer het bedrag dat de verpleeghuizen extra toebedeeld krijgen van het kabinet.
‘Leegroof’
In Groningen geeft collega-ziekenhuisbestuurder Jos Aartsen een heel andere reden voor de wachtlijsten. Daar is een heuse leegroof aan de gang van de ziekenhuizen. Verpleeghuizen pikken namelijk het ziekenhuispersoneel in. Personeel dat er toch al veel te weinig is. Nu de ziekenhuizen 1,9 miljard euro minder krijgen en de verpleeghuizen 2 miljard meer, kunnen zij hun medewerkers hogere salarissen bieden.
Het was te verwachten dat ziekenhuizen de korting van 1,9 miljard euro niet zomaar over hun kant zouden laten gaan. Een korting die niet echt een korting is maar een minder hoge stijging. De hoofdlijnenakkoorden komen eraan dus de stellingen moeten nu wel worden betrokken.
Regio
In plaats van zich misdeeld te voelen, kunnen ziekenhuizen ook de samenwerking zoeken in de regio. Daar zijn al goede voorbeelden van. Groot Amsterdam maakt met ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ambulancediensten afspraken over het opleiden en uitwisselen van personeel. De Achterhoekse ziekenhuizen hebben grote ict-bedrijven gezocht en daar zijn al mooie e-healthinitiatieven uit voortgekomen.
Toekomst
Ik meen toch te hebben begrepen dat het ziekenhuis van de toekomst veel kleiner is dan het ziekenhuis van nu. Mensen moeten alleen naar het ziekenhuis als het echt niet anders kan en dan ook weer zo snel mogelijk naar huis. Daarom hameren de ministers van VWS al jaren op substitutie van dure ziekenhuiszorg naar de goedkopere eerste lijn. Maar dat gaat nog niet snel genoeg en het haalt omzet weg bij de ziekenhuizen. Toch zijn er pilots waarin het wel degelijk blijkt te kunnen. In Den Haag komt een radioloog uit het ziekenhuis naar de huisartsenpraktijk om daar een echo te doen. De pilot zou nu al een kostenbesparing van zo’n 20 procent hebben opgeleverd. Zouden ziekenhuizen misschien nog moeten leren om samen een budget te verdelen met andere zorgaanbieders?