‘Uitstel is goed.’ Dat is het sentiment in de Tweede Kamer in het debat over de 2G-strategie. Laten we langer debatteren en meer informatie zoeken. Hugo de Jonge besloot daarom maandag de 2G-wetgeving niet in gang te zetten. Hij vond te weinig draagvlak voor het beleid en moet meer informatie zoeken om partijen te overtuigen van het belang van de maatregelen die in bijvoorbeeld Italië en delen van Duitsland al maanden gebruik zijn.
Trage besluiten
Jan Paternotte, Tweede Kamerlid van D66, vertelde maandag opgewonden over het debat in het actualiteitenprogramma Op1 – en niet in de positieve zin van het woord. ‘Mensen vinden het schandalig dat de boosters zo laat op gang kwamen. Terechte kritiek wat mij betreft. 2G hebben we niet nu maar zo meteen nodig om, als de besmettingen dalen, eerder uit een lockdown te kunnen. Maar de Tweede Kamer wil er nu nog geen besluit over nemen. Trage besluitvorming is precies de fout die we te vaak hebben gemaakt.’
Groepsimmuniteit
Er lijken vele oorzaken te zijn voor de Nederlandse traagheid in de aanpak van de coronacrisis. Een daarvan werd prachtig geïllustreerd door de reconstructie van de coronastrategie, gemaakt door onderzoeksjournalist Milena Holdert en wetenschapsjournalist Jop de Vrieze voor Nieuwsuur. Bewust en onbewust stuurt Nederland op groepsimmuniteit: laat het virus maar rondgaan (onder jongeren), dan hebben we sneller immuniteit. Nederland stuurt pas bij met maatregelen als de IC’s vol dreigen te raken.
Gezondheidsraad
De trage besluitvorming lijkt nu dus door te zetten. In plaats van de vraag: is er iets tégen een boostercampagne, vroeg het kabinet de Gezondheidsraad: is het nu nodig om een boostercampagne op te starten? Waarop het antwoord in september nee was, en eind november ja – want de ziekenhuizen zien het aantal ernstig zieke patiënten weer oplopen.
GGD
Vervolgens blijken de GGD’en niet voorbereid op die boostercampagne. Met alle begrip voor de enorme klus die de GGD’en hebben: testen, bron- en contactonderzoek en nu ook nog vaccineren. Toch zouden ze zichzelf kunnen helpen door naar hun onboarding te kijken, toonde EenVandaag maandag aan: sollicitatieprocedures voor prikkers duren vier weken. Sollicitatiebrieven lezen, gesprekken voeren en na die selectie moeten de prik-kandidaten op cursus. Ook als je gepensioneerd huisarts bent en een heel werkend leven vaccinaties hebt gezet.
Prikje
Ernst Kuipers, die ook bij Op1 aan tafel zat, moest er een beetje om lachen. Waarom het in de ziekenhuizen sneller gaat? ‘Het is niet erg moeilijk. Medewerkers gaan in de rij staan, mouw opstropen en prikken maar. Het is echt een simpel prikje.’
Capaciteit
Protocollen en bureaucratie nekken de zorg al jaren en vertraagt nu ook de boostervaccinatiecampagne. De GGD heeft te weinig capaciteit om te prikken, doet er vier weken over om mensen aan te nemen en kijkt kennelijk niet naar creatieve alternatieven. Jos de Blok van Buurtzorg bood de GGD meerdere keren duizenden verpleegkundigen aan voor het vaccineren, maar krijgt ook nu weer geen gehoor.
Besluit
With great power comes great responsibility, is een bekend citaat uit de Spider-Man strips. Goed leiderschap is een vooruitziende blik, zorgvuldige afwegingen maken, maar ook knopen doorhakken. Hoeveel coronagolven of prikrondes wil onze minister van Volksgezondheid over het land heen laten komen, tot hij besluit dat de GGD niet de beste club is voor spoedvaccinaties? Corona-eindbaas Hugo de Jonge kan besluiten een andere club prikcorvee te geven. In het geval van deze A-ziekte hoeven we niet per se de bekende route te lopen die we bij een zeldzame tbc- of schurftuitbraak belopen.