Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bovenmaats verdienen voor ondermaats presteren

Directeuren van ondermaats presterende verpleeghuizen verdienen vaak boven de Balkenendenorm. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Dit terwijl directeuren van gemiddeld presterende verpleeghuizen vaak niet boven de hoogste salarisnorm uitkomen. Hoe zit dat? Je betaalt middelmatige voetballers toch ook geen topsalaris?
Wouter3_2014400.jpg

Bij de elf zorgorganisaties op de controversiële lijst van de Inspectie zitten zeven bestuurders boven de Balkenendenorm. De krant schrijft: ‘De hoge salarissen zijn niet verboden maar wel opvallend. Instellingen voeren aan dat hoge inkomens nodig zijn om de beste bestuurders aan te trekken. De zeven hoogst betaalde directeuren wisten desondanks niet te voorkomen dat hun instelling op de zwarte lijst belandde.’

Framing
Een mooi stukje ‘framing’ van de Volkskrant wellicht. Laten we aannemen dat de instellingen op de lijst daadwerkelijk veel slechter zijn dan de rest. Dan nog heeft dat niets met bestuurssalarissen te maken. Volgens brancheorganisatie ActiZ is er geen link tussen topinkomens en de prestaties van instellingen. Het gaat inderdaad veel eerder om grootte van de instelling. Grotere organisaties hebben ervaren bestuurders nodig en die kosten wat.

Targets
Bekruipt mij toch de vraag of we niet naar een systeem voor bezoldiging moeten waar prestaties wél worden meegerekend. Je zou als raad van toezicht tegen een solliciterende bestuurder kunnen zeggen: ‘we staan nu op de zwarte lijst van de Inspectie en we willen binnen vijf jaar bij de tien beste instellingen horen. Als we die target halen, mag je boven de Balkenendenorm verdienen.’

Taboe
Nu is het uitdelen van bonussen binnen de zorgsector een taboe, dus zal dat niet snel gebeuren. Is het uitdelen van een bestuurlijke boete bij wanpresteren dan het antwoord? De bestuurders van GGZ Friesland leverden 10 procent salaris in omdat de omzet was gedaald met 20 miljoen. Maar dat is wellicht meer een politiek gebaar. De allerbeste oplossing is wat mij betreft simpel. Verander niks aan het systeem maar zorg dat je als raad van toezicht geen bewezen slecht presterende bestuurders aanneemt.

Dossier Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.