Ambulancemedewerkers staken vandaag over de cao Ambulancezorg. Deze medewerkers moeten onder hoge druk zelfstandig beslissingen nemen die het verschil kunnen maken tussen leven en dood. De onregelmatige werktijden en de fysieke en psychische belasting maken het vak zwaar.
Tekorten
Sinds 2013 waarschuwt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) al voor een dreigend tekort aan (specialistische) verpleegkundigen. De vergrijzing en de bijbehorende vraag naar zorg, en de naderende pensionering van een hele generatie verpleegkundigen zal in veel gevallen tot tekorten leiden. Dat is ook in de ambulancesector het geval. Op dit moment hebben de ambulancediensten in Nederland al moeite om goed opgeleide professionals aan te trekken. Het opleiden van specialistische ambulancemedewerkers kost veel tijd, terwijl de specialistische afdelingen van ziekenhuizen hun deskundigen niet kwijt willen.
Arbeidsomstandigheden
De eisen die ambulancemedewerkers stellen zijn in lijn met de arbeidsvoorwaarden die verpleegkundigen in ziekenhuizen krijgen. Lopen deze arbeidsvoorwaarden niet in de pas, dan zal het voor professionals onaantrekkelijker worden om de overstap naar de ambulancedienst te maken. Bij een reëel arbeidsvoorwaarden pakket hoort ook een zorgvuldig ouderenbeleid, mogelijkheid tot bijscholing en goede arbeidsomstandigheden.
Kostenverhoging
Voldoende vakbekwame ambulanceverpleegkundigen zal in de toekomst aanzienlijke kostenverhoging in de rest van de zorgketen helpen voorkomen. Veel handelingen die ambulancemedewerkers verrichten, hebben tot doel om de overlevingskansen van patiënten te verhogen en de revalidatietermijn te verkorten. Als deze handelingen niet meer pre-hospitaal door het ambulancepersoneel worden verricht, kan pas in het ziekenhuis met een behandeling worden gestart. Patiënten verblijven hierdoor gemiddeld langer in het ziekenhuis en de kansen op een langdurig revalidatietraject neemt toe. Dit tast het welzijn van de patiënt aan en leidt tot kostenverhogingen in de zorg.
De huidige cao-onderhandelingen en de wijziging van de Wet Ambulancezorg in 2018 bepalen in grote mate de toekomstbestendigheid van onze ambulancesector. Het nieuwe cao-aanbod van AZN lijkt een stap in de goede richting. Het is nu van belang om snel tot resultaten te komen. Nú investeren in onze ambulancezorg kan onnodige kosten elders in de zorgketen voorkomen.
Cao’s in de Zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.