Reeds bekend was dat de digitalisering bij het CBR is vertraagd. Nu verkeert CBR ook in financiële problemen, aldus De Volkskrant vorige week haar voorpagina. Verder kan het CBR onvoldoende sociaal-geneeskundigen vinden om zijn werk te doen. Daardoor lopen de wachttijden op voor mensen met beperkingen en 75-plussers. Bij beide groepen vindt immers regelmatig herkeuring plaats. Twee zwaargewichten in het publieke domein moeten nu orde op zaken stellen: Alexander Pechtold, oud-fractieleider D66 en Pier Eringa, oud-directeur van ProRail. Hoe krijgen die twee het CBR uit die neerwaartse spiraal van slechtere service aan de klanten, onvoldoende artsen, hogere werkdruk en grotere financiële problemen? Guus Schrijvers geeft Pechtold en Eringa een tip.
Medisch keuren is een ander vak
Bij het CBR werken thans 1600 personen. De meesten houden zich bezig met het organiseren van rijexamens en het uitgeven van rijbewijzen. Daar zijn geen klachten over. Burgers hebben een positief oordeel over hun examinatoren, aldus het jaarverslag over 2018. Dat verslag doet geen opgave van het aantal CBR-artsen: Ik houd het erop dat dit enkele tientallen bedraagt. De meesten van hen zullen wel als zzp’er zijn aangetrokken. Dat aantal is te weinig om een eigen medische staf te formeren en professionele kwaliteitsborging op te zetten. Dat is bij groot personeelsverloop toch al moeilijk. Verder is het ontwikkelen van medische ondersteunende software duur bij zo weinig artsen. Ik vermoed dat de vertraging van digitalisering ook hieraan ligt.
Zo keurt het CIZ voor de Wlz
Het CIZ is een keuringsorganisatie die de laatste jaren hoog scoort in de publieke opinie. De gezondheidsbeoordeling door CBR-artsen lijkt op die van het CIZ voor de toegang tot de Wet langdurige zorg. Het gaat bij beide om bijvoorbeeld het achterhalen van fysieke competenties zoals gezichtsvermogen, het risico op plotselinge uitval en de aanwezigheid van voldoende cognitieve competenties zoals het beoordelen van situaties en reactiesnelheid.
Verder gaat het bij medische keuringen erom het administratieve werk zo veel mogelijk aan ondersteunende medewerkers en de computer te delegeren. Dan blijven alleen zinvolle activiteiten over voor sociaal geneeskundigen: de oordeelsvorming op basis van eigen waarneming én van door anderen verzamelde feiten. Daarmee zijn de ervaringen bij het CIZ goed.
Ervaring met gezondheidsbeoordelingen
Ik kan mij voorstellen dat Pechtold en Eringa in overleg treden met het CBR over de mogelijkheid van uitbesteding van de gezondheidskeuringen aan het CIZ. Indien dat politiek niet wordt toegestaan aan de oud-fractieleider en de oud-Prorailman, dan is er nog een weg: naar Arbodiensten (bijvoorbeel ArboUnie of Zorg van de Zaak). Die hebben eveneens grote ervaring met gezondheidsbeoordelingen.
Schoenmaker, blijf bij je leest
Beste Alexander en Pier, kijk ook eens naar Albert Heijn. De grootgrutter besteedt de bevoorrading van de winkels uit aan transportbedrijven waarvoor dat een kernactiviteit is. Zijn parool is: schoenmaker, blijf bij je leest.
Mooie blog Guus!
We gaan er ons voordeel mee doen.
Hartelijke groet,
Pier Eringa.