Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Column: Digitale zorg door de juridische lens

Dieuwke Hooft Graafland
Digitale zorg, e-health, maakte een enorme sprong voorwaarts tijdens de coronapandemie en is niet meer weg te denken uit het zorglandschap. Voorbeelden van ict-toepassingen voor de verbetering van gezondheidszorg zijn online consulten, gezondheids- en medische apps, telemonitoring, robotisering, patiëntenportals- en dossiers, AI-toepassingen, et cetera.
Dieuwke Hooft Graafland Loyens & Loeff
Dieuwke Hooft Graafland, advocaat Life Sciences & Healthcare Team Loyens & Loeff N.V.

Uit de laatste e-healthmonitor van het RIVM blijkt dat de inzet van digitale zorg steeds normaler is en dat het aantal patiënten dat digitale middelen gebruikt in 2023 toenam. Naast diverse positieve bevindingen en ontwikkelingen valt wel op dat er vragen zijn bij zorggebruikers over onder andere de inzet in relatie tot privacy, betrouwbaarheid van de gezondheidsinformatie en de kwaliteit van zorg.

Terechte vragen, want de mogelijke veranderingen in het zorgproces als gevolg van digitale zorg voor zowel zorgverleners als patiënten kan daar effect op hebben. De IGJ houdt daarom toezicht op de naleving van wet- en regelgeving relevant voor e-healthtoepassingen.

Toetsingskader IGJ

Om transparantie te bieden, gebruikt IGJ toetsingskaders bestaande uit normen en toetsingscriteria gebaseerd op relevante wet- en regelgeving en veldnomen van beroepsorganisaties van zorgverleners. Het Toetsingskader Digitale Zorg is voor vrijwel alle aanbieders relevant en recent geactualiseerd en uitgebreid. Het Toetsingskader Inzet van e-health door zorgaanbieders uit 2018 was na de invoering van onder andere de Wegiz, MDR, de Wzd en de Wvggz aan een update toe. Tip: het Toetsingskader Digitale Zorg kan in de praktijk door zorgaanbieders worden ingezet als compliance tool – controleer aan de hand van dit kader of uw organisatie op e-health-gebied compliant is en aan de regels voldoet.

Nieuwe AI-verordening

Let op: waar het Toetsingskader Digitale Zorg (nog) niet op ingaat, zijn AI-toepassingen; binnenkort nader gereguleerd vanuit de EU met de AI-act die in maart is aangenomen door het Europees Parlement. Voor het toezicht op de naleving van deze verordening is in Nederland een rol weggelegd voor de Autoriteit Persoonsgegevens. De IGJ heeft aangekondigd de AI-verordening te zien als “een uitbreiding op het toezicht op medische hulpmiddelen en medische software”.

Financiering

Mocht uw zorginstelling financiering kunnen gebruiken voor digitale oplossingen, weet dan dat het kabinet de komende jaren 108 miljoen euro uittrekt voor de procestransformatie in de zorg- en welzijnssector naar digitaal of hybride. Sinds 14 mei 2024 kunnen subsidieaanvragen op basis van de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg worden ingediend.

Door: Dieuwke Hooft Graafland, advocaat Life Sciences & Healthcare Team Loyens & Loeff N.V.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.