Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is 'hot'. Op dit moment ligt de focus op planvorming en de aanvragen voor budget. Maar dit zijn slechts middelen, het doel is de zorg verbeteren en vernieuwen. Het beschikbare geld moet daarom niet naar dure adviesbureaus gaan, maar naar de professionals die zorg leveren. Want dáár moet het gebeuren, dáár gaan patiënten voelen dat er echt iets veranderd is.
Als we niet oppassen, wordt het IZA een technocratische procedure, terwijl we echt aan de slag moeten, in de praktijk, om deze grote verandering door te voeren. Want dat moet. Nú, want we lopen tegen grenzen aan: oplopende wachtlijsten, tekorten in kraamzorg in de zomer, toenemend verzuim in de gezondheidszorg omdat we vasthouden aan oude werkwijzen die niet meer passen.
In crisis moet je elkaars belangen kennen
Hoe doen we dat? Om het IZA te laten werken, is bestuurlijk handwerk nodig. In de covidperiode hebben bestuurders intensief samengewerkt. Het was crisis, we moesten elkaar en elkaars belangen kennen omdat het overduidelijk was dat we het alleen niet gingen redden. Het was absoluut nodig om ons te verdiepen in de realiteit en context van de anderen. Dat bestuurlijke handwerk vraagt tijd én de bereidheid om over de eigen grenzen te kijken en met elkaar mee te denken. Die instelling hebben we ook nodig om het IZA tot een succes te maken. Sterker nog: het is een voorwaarde als we willen dat dit akkoord echt integraal werkt. En bij het IZA moeten we ook aan tafel met partners, zoals gemeenten, welzijnsinstellingen, GGD en patiëntenorganisaties.
Aandacht voor samenwerking
Naast onze bestuurlijke opdracht, moeten ook de mensen in de praktijk aan de slag. Artsen, verpleegkundigen, ambtenaren, leidinggevenden in alle betrokken organisaties moeten elkaar leren kennen en begrijpen om samen te kunnen werken. Aandacht voor deze samenwerking moet een vast onderdeel worden in de professionele ontwikkeling. Wij hebben hier de afgelopen maanden al mee geoefend. Voor het nieuwe beleidsplan van het ETZ, Hart & Lef, spraken we met zoveel mogelijk partijen in de regio: professionals, netwerkpartners, maar ook met mensen op straat, die werden bevraagd over wat zij belangrijk vinden als het gaat om zorg.
Daardoor sluit het plan naadloos aan op de visie van Zorgnetwerk Midden-Brabant, een samenwerkingsverband van zorgaanbieders in de regio met onder meer ziekenhuis, huisartsen, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en GGD. De gezamenlijke visie en bijhorende domeinoverstijgende projecten worden ingebracht in het brede regionaal transformatieplan.
Het IZA implementeren gaat dus niet vanzelf. Om een succes te maken van integraal werken, moeten we samen zorgen voor een door iedereen doorleefde visie op samenwerken, en een gedegen plan van aanpak voor de noodzakelijke veranderopgave.