Alle registers zijn de afgelopen periode opengetrokken. Bijna een half miljard aan subsidies is vanuit VWS beschikbaar gesteld. De programma’s, inclusief goed bezette uitvoeringsteams, zijn per zorgsector ingericht. De standaarden zijn ontwikkeld. De leveranciers zijn opgelijnd. Zelden, eigenlijk nog niet eerder in de afgelopen vijftien jaar, heb ik zo’n gecoördineerde drive gezien en gevoeld om met elkaar de stap voorwaarts te zetten als het gaat om informatie-uitwisseling in de zorg. Het komt organisatorisch en technisch nu allemaal bij elkaar. Maar gaan we het dan ook echt met elkaar doen?
Grote afwezige
Daar ben ik zeker niet gerust op. Waarom niet? Omdat u als zorgaanbieder nu aan zet bent. U moet nu echt gaan meedoen. Zonder u valt het plan volledig in duigen. Hopelijk zijn de verlenging van de inschrijftermijn van de InZicht-proeftuinen en het uitstellen van de whole system in the room overleggen geen teken aan de wand. Al voelt het niet goed. Te meer daar ik in het veld de urgentie ook nog niet op grote schaal proef. Heel jammer, want zo wordt goede netwerkzorg en meer regie door de patiënt echt niet mogelijk.
Data beschikbaar stellen
Wat u moet doen? Simpel, zorgen dat de medische gegevens van uw patiënten veilig digitaal opvraagbaar worden. Zonder deze gegevens kunnen collega-zorgverleners in de keten patiënten niet goed samen met u behandelen. We houden dubbele onderzoeken en een hoge administratieve lastendruk in stand.
Ook wordt de patiënt niet in staat gesteld om zelf actiever deel te nemen aan het zorgproces. Zijn persoonlijke gezondheidsomgeving blijft zonder de medische gegevens uit de informatiesystemen van zorgverleners slechts een lege huls. En hoeven we het over inzet van nieuwe technologie als artificial intelligence al helemaal niet te hebben. Kortom, uw deelname is cruciaal in de ambitieuze plannen om de zorgkosten te verlagen. Just do it.