Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Concentratie: ook voor de IT

Joep de Groot
Nederland is een overzichtelijk klein landje. Als buitenlanders ernaar vragen, zeg ik altijd: twee uur autorijden (buiten de spits) van west naar oost en drie à drieënhalf uur autorijden van zuid naar noord. Een overzichtelijk land, zou je zeggen. Toch slagen wij erin de informatie-architectuur in de zorg verrassend onoverzichtelijk te maken.
Concentratie: ook voor de IT
Foto: Joep de Groot

Iedere instelling of zorggroep heeft zijn eigen systemen en ook binnen regio’s zijn er verschillen. Zo zijn er vijf HIS-sen, enkele fysiotherapiesystemen, zes ZIS-systemen, vijf KIS-systemen… ga zo maar door. Nederland en de regio’s zien eruit als een fraaie lappendeken.

Natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen IT, maar hoe logisch is het eigenlijk dat ieder voor zich dat uitzoekt en invoert?Waarom kiest ieder ziekenhuis zelf een systeem in plaats van binnen de regio voor één systeem te kiezen? Waarom niet binnen een regio maar één of twee HIS-sen?

Gezamenlijke inkoop

Er zijn verschillende voordelen die daarvoor pleiten. Bijvoorbeeld: gezamenlijke inkoop levert over het algemeen lagere prijzen op. Aangezien hier momenteel veel over wordt gesproken, zou dit een sterk punt moeten zijn. Gezamenlijke inkoop betekent ook expertise-pooling. Lang niet iedereen is even sterk in ict. Door de top-experts dit te laten regelen, met inbreng van de zorgprofessionals, komen er betere ict-beslissingen. Gezamenlijke systemen betekent ook dat gezamenlijk het beheer beter en goedkoper kan worden geregeld. De ziekenhuizen zouden een uiterst professionele regio-beheerfunctie kunnen introduceren als ze de beheerbudgetten samenvoegen. Gegevens zouden veel makkelijker zijn uit te wisselen. Personeel is trouwens ook makkelijker op meerdere plaatsen inzetbaar.

Samenwerkende zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars, toch aardig bekend met het fenomeen domeindenken, hebben samen een aantal grote systemen. Ze werken bijvoorbeeld op het gebied van VECOZO, AZR en dbc-onderhandelingen samen. Ieder is daarvoor over zijn schaduw heen gestapt. Regelmatig willen ze organisatie-specifieke punten die dan net niet passen. Dat zijn inderdaad de nadelen. Maar de voordelen zijn de kosten kunnen delen en veel betere kwaliteit.

Grappig genoeg hebben de IT-afdelingen hier veel van geleerd. Op sommige terreinen was namelijk de ene partij al stappen verder dan de andere. Ik ben blij dat zij op dit punt de ‘volwassenheid’ hebben om het ‘eco-systeem’ te laten winnen van het ‘ego-systeem’. En ook daar staan nog de nodige punten open.

Voortouw nemen

Ik snap best dat je als IT-manager van een zorginstelling veel argumenten kunt bedenken waarom samenwerken in de regio geen goed idee is. Je kunt denken vanuit de bedreigingen, maar je kunt ook redeneren dat je het voortouw neemt in de creatie van een topoplossing in de regio. Goede zorg vereist soms centralisatie, goede IT ook.


Joep de Groot


Raad van bestuur CbusineZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.