Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Concurrentie is in de zorg een luxewoord

Door goede samenwerking is in het westelijk deel van West-Brabant centrale regie overbodig en de marktwerking vormt er geen belemmering voor goede zorg, schrijven bestuurders Bianka Mennema van het Bravis ziekenhuis, Conny Helder van tanteLouise en Jan Verbaal van Stichting Huisartsenposten West-Brabant. Zij voelen geen onderlinge concurrentie maar een goede band, die is verstevigd in de coronatijd.

Minister De Jonge van Volksgezondheid riep in juni op tot ‘minder markt, meer samenwerking en meer centrale regie’.
Binnen de regio westelijk West-Brabant wisten het Bravis ziekenhuis, de vvt-instellingen en de huisartsen elkaar al ver voor de uitbraak van covid-19 uitstekend te vinden. Op verschillende terreinen wordt intensief samengewerkt. Dat kwam de hulpverlening aan de covid-patiënten ten goede. Bovendien heeft de coronacrisis de onderlinge banden versterkt. Van concurrentie was geen sprake. We voelden met z’n allen dat we ons uiterste best moesten doen om de zorg goed te verdelen om niet overlopen te worden. Dat gevoel moeten we vast zien te houden. We hoeven niet te wachten op klanten. Er komt nog zoveel zorg op ons af dat concurrentie een luxewoord is. Samenwerking is daarbij onmisbaar, met een rol voor iedereen.

De griepgolf van 2018

De samenwerking wierp al eerder zijn vruchten af, tijdens de griepgolf van 2018. Het Bravis ziekenhuis kampte met een tekort aan spoedbedden. Vvt-organisatie tanteLouise schoot te hulp. Een logische zaak; een tekort aan spoedbedden in het regionale ziekenhuis is immers een probleem van de hele regio.

Tijdens de coronacrisis maakte tanteLouise bedden op de eigen geriatrische revalidatieafdeling in Bergen op Zoom vrij voor de verpleging van coronapatiënten. Specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundigen van de vvt-organisatie liepen mee op de longafdeling van Bravis. Zij zagen hoe het ziektebeeld bij covid-19 verloopt en wat je kunt betekenen voor coronapatiënten. De longartsen en verpleegkundigen kregen op hun beurt het vertrouwen dat hun vvt-collega’s de verpleging en verzorging aankonden.

Polikliniek wordt huisartsenpost

Het Bravis ziekenhuis schoot Stichting Huisartsenposten West-Brabant te hulp. In de huisartsenpost van Etten-Leur konden de stromen van patiënten die wel en niet covid-verdacht waren niet gescheiden worden. Na één telefoontje naar het Bravis was binnen enkele dagen de polikliniek in Etten-Leur ingericht als huisartsenpost, mét gescheiden patiëntenstromen. Door de afgeschaalde poliklinische zorg en door snel te schakelen kon dit zo snel gerealiseerd worden.

Instroom beperkt

De goede samenwerking heeft bovendien de instroom van patiënten in het ziekenhuis beperkt. Zeker in de eerste weken van de coronacrisis zagen de huisartsen een grote toename van het aantal telefoontjes van verontruste mensen. Dan is een goed gesprek van groot belang om de patiënten met coronaklachten te achterhalen, patiënten met andere klachten te helpen of uit te leggen dat de zorg kan worden uitgesteld en de overige bellers gerust te stellen. Het werk van de huisartsen bestond in die tijd voor een belangrijk deel uit geruststellen.

‘De griepgolf en de coronacrisis hebben bevestigd: als het gaat wringen in je organisatie of in capaciteit, ga je eerst je buren om hulp vragen.’

Dezelfde informatie delen

In de hectische beginperiode van de coronacrisis was vooral een tekort aan beschermende middelen en testcapaciteit een groot probleem. Ook hierbij zochten de zorgorganisaties in westelijk West-Brabant elkaar op. Naar de medewerkers en de inwoners werd dezelfde informatie gedeeld over het gebruik van de beschermingsmaatregelen. Hierdoor bleven misverstanden nagenoeg uit.

Het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis kon dankzij een nieuwe machine sneller en meer testen. Daar profiteerde de hele regio van. Onderling zijn ook afspraken gemaakt om elkaar te helpen bij de tekorten aan beschermingsmateriaal. Hierbij heeft wel geholpen dat we gespaard zijn gebleven van grote uitbraken, zoals in het noordoosten van Brabant. Als regio zijn we bij elkaar gebleven zonder dat we elkaar overlopen hebben in allerlei regeldrift en overlegstructuren. We vonden elkaar als het nodig was. Op die ingeslagen weg moeten we doorgaan.
De griepgolf en de coronacrisis hebben ons geleerd dat als het gaat wringen in je organisatie of in capaciteit je eerst aan je buren om hulp gaat vragen.

Onderlinge banden

Het voornemen is om de onderlinge banden die in de coronacrisis verder zijn verstevigd strak te houden. Bij de vvt-instellingen ligt de wens om bij de behandeling van de oudere cliënt verder samen te werken met de medisch specialismen van het Bravis ziekenhuis. Samen onderzoeken waar men elkaar kan helpen en bij elkaar meelopen, zodat je elkaars wereld beter leert kennen. Op die manier sluiten de onderdelen van de keten nog beter op elkaar aan. Het kan zelfs leiden tot een onderlinge afweging waar de desbetreffende patiënt het beste op zijn plaats is: in het ziekenhuis of bij een vvt-instelling.

Hiërarchie verdwijnt

De huisartsenposten in westelijk West-Brabant en de Spoedeisende Hulp (SEH) van Bravis onderzoeken een nauwere samenwerking. Huisartsen en medisch specialisten vinden elkaar tegenwoordig veel makkelijker. De hiërarchie die er wellicht vroeger was is aan het verdwijnen. Het overleg tussen de huisartsen en medisch specialisten ging in het verleden te vaak over het te snel of te langzaam doorverwijzen van patiënten. Nu wordt juist samen gekeken waar we de zorg kwalitatief en kwantitatief kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld bij het overdragen van patiëntinformatie van de huisartsenpost naar het ziekenhuis.

Een goede buur

Het spreekwoord zegt ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’. In onze regio is dat zeker het geval en daar plukt iedereen de vruchten van.

Bianka Mennema, lid raad van bestuur Bravis ziekenhuis
Conny Helder, raad van bestuur tanteLouise
Jan Verbaal, directeur/bestuurder Stichting Huisartsenposten West-Brabant

Foto: Paul Tolenaar voor Zorgvisie
Jan Verbaal en Bianka Mennema

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.