Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Datagericht werken helpt Wmo-uitgaven beteugelen

Data kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vroegsignalering in het sociaal domein. Hoe eerder problemen worden gesignaleerd, hoe sneller en beter mensen geholpen kunnen worden. Hiermee wordt voorkomen dat veel mensen een beroep moeten doen op de Wmo-gelden en gemeenten voor grote uitgaven komen te staan.
Werken Met Data
Foto: hakinmhan/stock.adobe.com

Door kwetsbaarheid bij inwoners tijdig te signaleren, kan voorkomen worden dat deze mensen buiten de boot vallen in de samenleving. Door het voorliggend veld of het welzijnswerk te verbeteren, besparen gemeenten in de Wmo-uitgaven én worden inwoners vroegtijdig ondersteund zodat ze zelf de regie behouden.

Harde feiten

Datagedreven werken is hierbij noodzakelijk. Dit geldt zowel voor verantwoording naar gemeenten als voor het bieden van hoogwaardige en optimale ondersteuning aan burgers. Met data kunnen zorgorganisaties de stand van zaken in gemeenten in kaart brengen en aantonen waar precies problemen ontstaan. Richting de ondersteuning van burgers is het waardevol om te weten waar problemen ontstaan om preventief in te zetten op de zorg die nodig is. Als de data aantoont dat in wijk x bijvoorbeeld veel schuldenproblematiek voorkomt, kan daar extra capaciteit op worden ingezet. In de huidige situatie zonder data is dit vaak gebaseerd op een onderbuikgevoel in plaats van op harde feiten.

Weloverwogen datastrategie

Om datagedreven te gaan werken, is het cruciaal om eerst grip te krijgen op de manier waarop data voor jouw organisatie kan werken en concreet te maken wat je wilt weten en welke waarde dat heeft voor de organisatie. Dat is de eerste – vaak moeilijke – stap. Het heeft geen zin om als een kip zonder kop direct van start te gaan met data die al beschikbaar zijn in de organisatie. Dan haal je data op die je vervolgens niet gebruikt of die niet bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen. Data is een middel, geen doel op zich. Daarom is het noodzakelijk een datastrategie op te stellen die als leidraad dient om geleidelijk steeds meer datagedreven te werken.

Gefaseerde implementatie

Een datastrategie opstellen en implementeren in de organisatie is niet gemakkelijk. Daarom is het aan te raden om een gefaseerde aanpak te hanteren met drie stappen:

  1. Zet groot in op draagvlak. Draagvlak binnen de gehele organisatie is cruciaal voor het slagen van een datastrategie. Een eerste stap in het opstellen van een datastrategie bestaat daarom vaak uit verkennende interviews met medewerkers van de organisatie in kwestie. Deze interviews hebben als doel om gevoel te krijgen bij hoe medewerkers, uit alle lagen van de organisatie, denken over digitaal werken. Datagedreven werken is een grote verandering. Voor een goede adoptie en implementatie is het cruciaal om deze verandering te verankeren in de bedrijfscultuur. Zo is het bijvoorbeeld op het niveau van een vrijwilliger belangrijk dat hij informatie goed noteert, zodat de informatieafdeling de data kan inspecteren en daar resultaten aan kan hangen. Datagedreven werken moet overal in de organisatie gedragen worden en daar kunnen verkennende interviews bij helpen.
  2. Breng jouw datavolwassenheid in kaart. De ene organisatie is al verder in het verzamelen en gebruiken van data dan de ander. Daarom is het van belang om te bepalen waar de organisatie op dat moment staat in het werken met data alvorens de strategie te implementeren. Dit is een belangrijke richtlijn voor de uiteindelijke strategie.
  3. Begin klein. De ambitie bij organisaties is vaak ontzettend groot. In het kader van adoptie en implementatie is het echter verstandig klein te beginnen. Welke businessvragen leven er bijvoorbeeld in de organisatie? Start met één van die businessvragen die van waarde is voor de organisatie en bepaal gezamenlijk welke data nodig is om die vraag in kaart te brengen. Beginnen met kleine projecten maakt dat de datastructuur geleidelijk opgeschaald kan worden. Op die manier heb je een goed beeld van welke databronnen en mensen hiervoor nodig zijn en groeit de organisatie op een natuurlijke manier mee in het datagedreven werken.

De waarde van data

Technologie en datagedreven werken, bieden zorgorganisaties veel mogelijkheden om processen eenvoudiger in te richten en meer inzicht te krijgen in omgevingsfactoren. Hiermee speel je proactief in op voorkomende problematiek in gemeenten en lever je als zorgorganisatie een belangrijke bijdrage aan de transformatie van het sociaal domein.

Door: Marthe Doornbos, consultant data, apps en AI bij Winvision. Met medewerking van WijZijn Traverse Groep. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.